5 isprobanih i pravih načina za povezanost s novorođenčetom

Marygrace Taylor

Upozorenje svim novopečenim roditeljima! Ako niste sasvim sigurni kako početi povezivanje s novorođenčetom, niste jedini. Dok se neki roditelji odmah povežu sa svojim bebama, također je kod nekih roditelja (i mama i tata) poptuno uobičajeno da se osjećaju pomalo nesigurno u vezi s tim kako ostvariti bliskost sa svojim djetetom.

A ta je bliskost izuzetno važna. Kakvi god bili dugoročni učinci, jedna je stvar sasvim sigurna: Snažni, zdravi odnosi stimuliraju bebin razvoj s osjećajem sigurnosti i samopouzdanja. Štoviše, možete početi s formiranjem tih veza čim se beba rodi. To je nešto što možete raditi tijekom vaše svakodnevne rutine. A evo i kako.

1. Držite je u naručju!

Volite svoju bebu, a beba će voljeti biti u vašem naručju. Nosite svoje novorođenče, držite ga u naručju i blizu svoje kože radi dodatnog povezivanja.

2. Masirajte svoju bebu

Jednostavnim masažama bebi ćete pomoći da se opusti i zaspi. Ključ je u vrlo nježnoj masaži. Možda biste mogli otići na tečaj dojenačke masaže u lokalnoj bolnici ili pročitati nešto o toj temi.

3. Komunicirajte sa svojom bebom

Vaša beba možda ne zna što govorite, ali to ne znači da ona ne voli slušati zvuk vašeg glasa!

Bilo da joj čitate, pjevate ili s njom razgovarate (ili čak oponašate one slatke zvukove bebe), potičete njezna osjetila i produbljujete povezanost.

4. Okupajte je

Kupanje novorođenčeta pomoći će i vama i njemu da se opustite nakon napornog dana i pripremite za ugodan san. Nema ništa prisnije od kupanja!

5. Stavite bebu u nosiljku

Kad želite biti u blizini svog novorođenčeta, ali ga zapravo niste u mogućnosti držati u naručju (možda pišete ili slažete odjeću), umjesto toga ga možete staviti u nosiljku.

Stavljanje bebe u prednju nosiljku pomoći će joj da se osjeća udobno na vašim prsima – samo pazite da joj nosiljka osigurava dobru potporu za glavu i vrat.

Pristanak na kolačiće