Kako se razvija bebin vid?

Cheryl Lock

Možda ćete biti iznenađeni kako se brzo razvija vid vašeg novorođenčeta tijekom prve godine njegovog života. Iako se bebe rađaju s nekom vrstom vida, one sigurno nisu u mogućnosti vidjeti stvari u potpunosti isto kao odrasle osobe.

Vid većine beba napreduje do potpunog, normalnog vida odrasle osobe u prvoj godini života. Evo što općenito možete očekivati tijekom prve godine života vašeg djeteta:

Razvoj vida novorođenčeta

Većina novorođenčadi rađa se sa sposobnošću da vide određene stvari, kao što su veliki obrisi, lica i vrlo jarke boje. Bebe se rađaju s perifernim (postraničnim) vidom i tijekom sljedećih nekoliko mjeseci beba će razviti sposobnost fokusiranja samo na jedan predmet u centru njezinog polja vida. U ovom stadiju vaša beba može početi pratiti velike predmete koji se sporo kreću. Ona će također biti osjetljiva na jako svjetlo.

Kako se bebin vidi razvija prvih par mjeseci, ona će početi tražiti predmete koji je više stimuliraju. Njezin interes će od jednostavnih uzoraka i oblika prijeći na kružne. (Zbog toga će lica postati tako privlačna.)

Razvoj bebinog vida

Između 3 i 4 mjeseca bebe će se vjerojatno moći usredotočiti na manje predmete, kao što su igračke, a mogu razlikovati i boje.

Od 4 do 7 mjeseci, bebine oči vjerojatno će raditi u paru, a ona će početi razvijati svoj osjećaj percepcije dubine. Do 4. mjeseca njezin raspon vida vjerojatno se povećao za par metara, a ona će početi učiti kako očima pratiti brže pokrete.

Iskoristite ovo vrijeme za uvođenje novih oblika i boja. Ostali predmeti, kao poticajni mobil za krevetić ili zrcalo, pružit će dodatnu zabavu.

U vrijeme kada vaše dijete slavi svoj prvi rođendan, ono je vjerojatno već razvilo puni vid i može vidjeti sve što i odrasla osoba s 20/20 vidom (tj. vizualna oštrina sa 6 metara udaljenosti) može vidjeti!

Ako u bilo koje vrijeme tijekom bebine prve godine osjetite da njezin vid možda nije u razvojnom okviru, posavjetujte se s pedijatrom.

Pristanak na kolačiće