Stimuliranje bebinog osjeta dodira

Osjetljiva koža Već kod poroda osjet dodira je vrlo razvijen i zato je vašoj bebi vrlo važan. Njezin vid još nije dovoljno razvijen, a mnogi zvukovi još nemaju smisla. Stoga putem dodira beba prima velik dio podražaja. Dodir je i vrlo umirujuć za nju. Stoga iskoristite svaku priliku za dodir kože na kožu: prilikom kupanja, u krevetu ili dok ste zagrljeni na kauču u toploj sobi. Kako biste izvukli najviše iz tog osjeta, zašto ne biste pokušali masirati bebu.

SNAGA DODIRA Ljudska koža jedan je od najosjetljivijih organa. Svaki centimetar kože prepun je živčanih završetaka koji mozgu prenose važne informacije o okolini, dodirima i temperaturi. U ovom trenutku to je vrlo važno za bebu, jer joj vid i sluh još nisu oštri. Osjet dodira moćno je oruđe koje bebi pomaže pri učenju o novom svijetu. Njezin nedavni prijelaz iz toplog, zaštićenog okruženja ispunjenog tekućinom u majčinom trbuhu u vanjski svijet zahtjeva velike prilagodbe. U prvim mjesecima, beba će naročito cijeniti zagrljaj u naručju gdje se može osjećati sigurno i zaštićeno. Mnoga su istraživanja pokazala da je kontakt kože na kožu između roditelja i bebe koristan u stvaranju bliskosti. Stoga iskoristite svaku priliku da mazite vašu bebu i potičete razvoj njezinog osjeta dodira.

MASAŽA BEBE Učiti kako masirati bebu može imati mnoge koristi. Užitak je i opuštajuće je za oboje, zbližava vas i omogućuje vam interakciju s bebom na zabavan način, a u isto vrijeme potiče zdrav razvoj. Prije početka, pobrinite se da je soba u kojoj ćete masirati bebu topla i bez vlage. Postavite čisti, mekani prekrivač ili ručnik na tepih i zagrijte ruke. Polako razodjenite bebu do benkice. Umirite je govorom dok to radite i činite to samo dok je zadovoljna. Za neke mališane veliki korak je već da se naviknu biti bez odjeće, stoga nemojte žuriti. Ako se smiješi i bez odjeće, spremni ste za masažu. Najprije nauljite ruke uljem za bebe ili bilo kojim drugim običnim uljem bez mirisa. Čak je i biljno ulje u redu, a dovoljno je već nekoliko kapi. Započnite držanjem i nježnim trljanjem bebinih malih stopala i nogu, zatim nastavite gore odlučnim, ali blagim pokretima. Ako je beba mirna, uklonite i benkicu i prekrijte njezine noge i stopala prekrivačem kako biste zadržali toplinu prije masaže tijela, ruku i šaka. Na kraju, završite s masažom glave i puno poljubaca. Cilj je da se u tom iskustvu što više uživa, da bude umirujuće i sa što više ljubavi. Zapamtite da su bebe prekrivene uljem i vrlo skliske, stoga budite oprezni prilikom oblačenja. Postoji velik broj tečaja, knjiga i videozapisa o masaži bebe. Ako biste željeli pronaći grupu nedaleko od vas, upitajte zdravstvenog djelatnika.

Pristanak na kolačiće