Koje su značajke Pampersovih pelena i od čega su izrađene?

Kao roditelji želite potpuno sigurnu, udobnu pelenu koja će čuvati vašu bebu suhom i omogućiti joj da istražuje svijet. Pampers® već 50 godina osmišljava pelene imajući upravo to na umu te osigurava da učinkovitost i udobnost idu ruku pod ruku sa sigurnošću.

Doznajte više o temeljima kvalitete i pouzdanosti Pampersovih pelena, od odabira komponenti (onih koje upotrebljavamo i onih koje ne upotrebljavamo!) do načina na koji pelene funkcioniraju.

100 % siguran i transparentan sastav

Prije nego što postanu dio Pampersovih pelena, komponente se podvrgavaju rigoroznom odabiru.

Naši istraživači surađuju s pedijatrima, pedijatrijskim dermatolozima i toksikolozima kako bi provjerili sigurnost odabranih komponenti i gotovih proizvoda za bebe.

Sve komponente koje upotrebljavamo dermatološki su ispitane i udovoljavaju kriterijima procjene Znanstvenog odbora za sigurnost potrošača EU, SCCS/1564/15.

Koje su značajke Pampersovih pelena i od čega su izrađene?

Svaki segment Pampersovih pelena ima specifičnu ulogu. Međutim, svi ti dijelovi imaju istu svrhu: pružiti vašoj bebi sigurnost, udobnost i učinkovitost.

Upijajuća jezgra
Rastezljive trakice za pričvršćivanje
Fleksibilne trakice uz noge
Indikator mokre pelene
Vanjski sloj
Zabavni crteži
Losion
Površinski sloj

- Upijajuća jezgra: upijajuća jezgra predstavlja suštinu Pampersove tehnologije! Jezgra upija vlagu i zadržava je dalje od bebine kože kako bi ona ostala zdrava i suha. Evo što sve sadrži naša upijajuća jezgra:

 • Superupijajući materijal: radi se o materijalu koji je zajednički svim jednokratnim pelenama, a koji ima mogućnost upijanja do 30 puta svoje težine! On upija i zadržava tekućinu u samo nekoliko sekundi. Ovaj superupijajući materijal potpuno je siguran i kemijski inertan, što dokazuje više od 400 studija provedenih izravno na toj komponenti (na više od 300.000 pelena!), kao i u situacijama kada ona dolazi u dodir s drugim površinama, posebice kožom.

 • Celuloza: radi se o materijalu prirodnog porijekla koji upija vlažnost. Sva celuloza koja se upotrebljava u Pampersu iz održivih je izvora. Na taj način Pampers® provodi u djelo svoju posvećenost održivom upravljanju šumama te ispunjava zahtjeve Uredbe EU, br. 995/2010. Pampers® je razvio jedinstvenu kombinaciju superupijajućeg materijala i celuloze za svoje visoko učinkovite pelene koje pružaju i visoku razinu udobnosti vašem djetetu. Pronalaženje prave ravnoteže između upotrebe superupijajućeg materijala i celuloze osigurava da pelena nije predebela i da ne ometa bebine pokrete (čime se izbjegava neslavna „puna pelena“!).

- Površinski sloj: odvlači vlažnost u unutrašnjost pelene kako bi koža vaše bebe ostala lijepa i suha. Površinski sloj, koji je u dodiru s bebinom kožom, sadrži polipropilenska vlakna koja ga čine mekim i udobnim za bebu.

- Vanjski sloj:to je vanjska strana pelene. On sprečava prelazak vlage na krevet ili bebinu odjeću. Sastoji se od polietilena i unutrašnje polipropilenske ovojnice za mekoću i udobnost.

- Rastezljive trakice za pričvršćivanje: mogu se premještati, meke su i pomažu da pelena savršeno pristaje vašoj bebi. Sastoje se od polipropilenskih i poliesterskih vlakana koja povećavaju mekoću i fleksibilnost za još veću udobnost za vašu bebu.

- Fleksibilne trakice uz noge: pomažu prilagođavanju pelene obliku bebinog tijela, oko nogu, čime se povećava udobnost i sprečava curenje. Pampers® ne upotrebljava ni gumu ni lateks koji mogu imati alergeno djelovanje. Umjesto toga upotrebljavamo elastan i polipropilen.

- Losion: služi za zaštitu bebine kože i pomaže u smanjenu rizika od pelenskog osipa. Radi se o patentiranom zaštitnom balzamu koji se nanosi na površinski sloj pelene. Komponente u ovom losionu u skladu su s europskim propisima. Losion sadrži:

 • Vazelin: „Ne radi se o ničemu drugom nego o pripravku koji svi poznaju kao Vaseline®, a koji je siguran i neškodljiv lijek koji se uobičajeno upotrebljava u dermatologiji preko stotinu godina. (…) često se upotrebljava za smanjenje rizika od pelenskog osipa kod novorođenčadi.” pojašnjava Dr. Alain Taïeb, voditelj odjela pedijatrijske dermatologije Sveučilišnog bolničkog centra u Bordeauxu. Vazelin se podvrgava pročišćavanju do farmaceutskog razreda te je potpuno siguran za bebe.

 • Ekstrakt od lišća aloe vere, poznate i pod nazivom Aloe Barbadensis, za mekoću.

 • Parafinsko ulje, koje je masna tvar i upotrebljava se u farmaciji protiv dehidracije.

 • Stearil alkohol, emulgator koji se zbog svojih hidratantnih svojstava uobičajeno upotrebljava u farmaciji.

Prisutnost losiona u pelenama možete provjeriti uvidom u popis sastojaka na ambalaži.

- Zabavni crteži:nalaze se s vanjske strane pelene, a zabavni su i za roditelje i za bebe! Oni sadrže nenadražujuće pigmente koji su netopivi u vodi (pa tako ne mogu prodrijeti u kožu).

- Indikator mokre pelene(na našim pelenama premium careTM i active babyTM veličina 1 i veličina 2): Taaaako praktično! Traka mijenja boju i javlja vam kada je vrijeme za promjenu bebine pelene! Radi se o žutoj trakici koja reagira na promjenu pH vrijednosti: poplavi kada dođe u dodir s urinom.

Pampers promise icon 

Elastan, poliester, polipropilen... što je to?

Sva vlakna sadržana u Pampersovim pelenama mogu se pronaći i u vašoj odjeći kao i u odjeći vaše bebe! Radi se o tehničkim vlaknima sa specifičnim svojstvima koja doprinose udobnosti i učinkovitosti Pampersovih pelena.

 • Polipropilen

  daje mekoću i udobnost svim dijelovima pelene koji su u dodiru s bebinom kožom. To je izuzetno otporno vlakno; ne kida se pa stoga sprečava stvaranje „grudica“ i trenje o kožu.

 • Poliester

  pomaže u distribuiranju vlažnosti po cijeloj duljini pelene. On također ima široku primjenu u sportskoj opremi.

 • Polietilen

  ima dva posebno važna svojstva: otporan je na vodu i prozračan. Klinički ispitan, sprečava curenje i pomaže da koža ostane lijepa i suha zahvaljujući mikrokanalićima za prozračivanje.

 • Elastan

  je elastično vlakno prisutno u brojnim tkaninama, a vjerojatno je bilo i u sastavu vaše trudničke odjeće! Njegova elastična svojstva pomažu da pelena savršeno ostane na mjestu i da pritom prati bebine pokrete čime se sprečavaju mokri tragovi i curenje.

Ova se vlakna pametno kombiniraju tako da odvuku vlažnost u središte pelene i zadržavaju je tamo kako bi se ograničilo širenje bakterija.

Budući da vašoj bebi želimo pružiti potpuno sigurne pelene i pelene-gaćice, postoje neki sastojci koje ne dodajemo u sastav svojih proizvoda.

Pampers® ne dodaje nikakve neželjene tvari u svoje proizvode. Sigurnost bebe oduvijek nam je najviši prioritet.

U pelene NE dodajemo sljedeće tvari:

 • Konzervanse. Pampers® u svojim pelenama ne upotrebljava konzervanse, a ni sljedeće tvari: formaldehid ili generatore formaldehida, metilizotiazolinon (MIT) ili metilkloroizotiazolinon (CMIT), parabene, fenoksietanol, kvaterne amonijevi spojeve (QAC), triklokarban ili triklosan.

 • Bisfenol A (BPA), dioksine, disperzivne boje, elementarni klor, etanol, teške metale (poput olova i žive), organokositar, parabene, pesticide, fenol, polivinilklorid (PVC), policikličke aromatske ugljikovodike (PAH).

 • Prirodni lateks i gumu jer oni ponekad mogu imati alergeno djelovanje.

Neke od ovih tvari prisutne su u našem okruženju i stoga je njihovo prisustvo u tragovima moguće u velikom broju različitih proizvoda, od pelena preko vode iz slavine do hrane.

Imate li pitanja o Pampersovim pelenama, provjerite našu stranicu s čestim pitanjima ili se obratite našoj Službi za korisnike na: 01/6690-330.

Pristanak na kolačiće