Što uzeti u obzir kod odabira imena za svoje dijete po nekom članu vaše obitelji

Svakako je čin ljubavi i naklonosti nazvati mališana po nekom članu obitelji. No to također može imati prilično nepoželjne posljedice! Pročitajte u nastavku nekoliko jednostavnih savjeta koje možete uzeti u obzir prije davanja imena po nekom članu obitelji!

Ne započinji ono što ne možeš završiti

Vaš djed zvao se Lovro i sigurno ste ga jako voljeli. To ime djeluje vam snažno i nije nikakvo čudo da se odlučite nazvati svojeg prvorođenca tim imenom. No na putu je druga beba i malo oklijevate nazvati je Milan – po vašem drugom djedu.

Ne sviđa vam se pomisao da vaše prvo dijete nosi ime iza kojeg se krije velika životna priča, dok bi vaš mlađi sin nosio ime koje vam se, eto, svidjelo. Stoga ćete trebati ili smisliti neko jednako snažno ime za drugog sina ili ponovno razmisliti hoćete li upotrijebiti to ime kao novo u obitelji.

Ne zanemarite nikoga

Želite li dijete nazvati po nekom članu obitelji koji je još uvijek živ, u tome nema ničeg lošeg – ako se netko drugi neće time osjetiti zapostavljeno. Rodbina s kojom dugo niste u kontaktu neće se ljutiti ako ih previdite, no ako počnete davati imena po svojoj braći i sestrama, moglo bi vam ponestati braće i sestara ili nećete imati dovoljno beba da iskoristite sva imena.

Postupite razborito

Priča iza imena svakako ima posebnu snagu. Ako se iza imena djeteta krije neka velika priča, to bi ga moglo motivirati da oponaša osobu po kojoj je dobila ime te se truditi razvijati njezine osobine. Ako je ta osoba još živa, mogli biste joj reći da biste željeli nazvati dijete po njoj i zatražiti odobrenje te osobe. To bi mogao biti jako mudar korak kojim biste pokazali poštovanje prema toj osobi i obiteljskom nasljeđu.

To je vaš izbor

Čak i kada u obitelji postoji duga tradicija davanja imena, ne morate je i vi nastavljati. To je vaša beba i ta će beba (najvjerojatnije) nositi to ime cijeli svoj život. Stoga, iako možete uzeti u obzir imena iz obiteljskog kruga, vi ćete donijeti konačnu odluku o imenu koje će nositi vaš mališan.

Pristanak na kolačiće