Otkriti ime bebe: da ili ne

Shelly Reese Nakon mjeseci razmišljanja, došli ste do savršenog imena za svoju bebu i jedva čekate da ga kažete prijateljima i rodbini.

No trebate li to učiniti?

Odabir imena za vašu bebu jedan je od najzanimljivijih i najuzbudljivijih perioda vaše trudnoće. To je prvi korak kod upoznavanja nove osobe koju vi donosite na svijet i stoga je vaša osobna odluka do koje vam je itekako stalo. Svi roditelji žele odabrati savršeno ime i jedva čekaju da ga otkriju drugima.

Možda su vas prijatelji i rodbina već pitali koje ste ime odabrali i možda su vam dali razne prijedloge. Takvi razgovori uistinu mogu biti vrlo korisni – posebice kod prvog traženja imena i tada može postojati mnogo ideja. (Možda vam nije bilo ni na kraj pameti da bi neko ime koje vam je bilo vrlo drago moglo zvučati kao neki ne baš tako poželjni nadimak.) Možda ćete čak saznati neke otrežnjavajuće detalje o prošlosti svoje obitelji (da je, primjerice, prabaka imala blizanku!)

No postoji mnoštvo različitih mišljenja pa se vaša zamisao o savršenom, baš onom najboljem imenu, možda razlikuje od mišljenja vaše obitelji i prijatelja! Otkrijte svoje omiljeno ime majci i možda ćete naići na razočaranje jer bi ona željela da dijete nosi ime njezina oca. A vaš prijatelj mogao bi nabaciti lažan osmijeh i reći „Meni se to ime čini staromodno, tebi ne?” dok bi vaš kolega na poslu mogao dodati „Poznavao sam jednog u srednjoj školi koji se tako zvao i nimalo mi nije bio drag.”

Bilo da odlučite otkriti ime vaše bebe ili ne, imajte na umu nekoliko stvari.

1. Budite diplomat

Ne zaboravite da vaša obitelj i prijatelji jedva čekaju vidjeti bebu i žele biti dio vašeg nezaboravnog iskustva. Odlučite li da nećete otkriti koje ste ime odabrali, imajte na umu da bi ih to moglo ražalostiti. Stoga im ljubazno objasnite svoje razloge, budite pozitivni i zamolite ih da vam pruže podršku.

2. Budite jasni

Što mislite? Sviđa li vam se? Pitanja potiču na odgovore, a neke je odgovore možda bolje da ne čujete. Ako ste odabrali ime, budite direktni: „Odlučili smo se za ime Bruna. Sviđa nam se i oduševljeni smo njime.” Većina će nakon takvog pristupa zadržati svoje mišljenje za sebe ako znaju da ste se odlučili za neko ime.

3. Budite spremni

Bilo da otkrijete ime svoje bebe dok ste još trudni ili odlučite pričekati s tim dok se dijete ne rodi, budite spremni na reakciju. Negativne reakcije mogu vas neugodno iznenaditi pa budite spremni i na to. „Žao nam je što vam se ne sviđa ime Bruna koliko i nama. Možete je zvati Brunica ako želite.”

Budite oduševljeni

Ne birate ime za svoju majku ni sestru ili svojeg najboljeg prijatelja. Na kraju krajeva, birate ime za svoje dijete. Zato nemojte biti napeti – budite oduševljeni! Tu ne morate udovoljiti drugima.

4. Budite strpljivi

Vaši prijatelji i obitelj voljet će vašu bebu bez obzira na to kako se zvala. Ako njihova prva reakcija i nije onakva kakvu ste očekivali, budite strpljivi s njima. Upamtite riječi čuvenog Shakespearea: „Ruža bi mirisala isto i da se zove nekim drugim imenom.”

Pristanak na kolačiće