4 osnovna koraka kako pripremiti dom za bebu

Jeannette Moninger

Bebina sigurnost i zdravlje vaša su najveća briga pa nije ni čudo da mame troše toliko vremena na pripremu doma za bebe, od instaliranja sigurnosnih vrata za bebe do pokrivanja utičnica. Sada kada vaša beba puže ili hoda, vrebaju neke nove opasnosti.

Evo što biste trebali imati kod kuće kako bi vaša beba bila više nego sigurna.

1. Osigurajte prozore

Na svim prozorima na višoj razini obavezne su rešetke za prozore (redovi s razmakom ne više od 10 centimetara koji su vijcima učvršćeni na prozorskom okviru) ili kvačice za prozore (prilagodljivi sigurnosni uređaji koji sprečavaju otvaranje prozora više od 10 centimetara). (Odrasla osoba lako ih može otvoriti u slučaju požara.) Također, pobrinite se da svi zastori za prozore budu bežični, jer bi kabeli slučajno mogli ozlijediti bebu ili dijete jasličke dobi.

2. Osigurajte namještaj

Znatiželjna beba koja je prohodala popest će se na namještaj, uključujući ormariće za TV i komode, kako bi nešto dohvatila. To može uzrokovati da komad namještaja ili TV padne i možda ozlijedi bebu. Spriječite nesreće s prevrtanjem namještaja tako što ćete veće predmete poput komoda, TV ormarića, stola za presvlačenje i polica pričvrstiti za zid ili pod.

3. Zaključajte opasne proizvode

Spremite potencijalno opasne predmete – sredstva za čišćenje, lijekove i kozmetiku – u zaključanu posudu ili ormarić izvan bebinog dosega ili vidokruga. Ako sadrže stavke kao što su gel za dezinfekciju ruku ili slatkiše, vaša torba, kao i torba za pelene također mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Umjesto da ostavite svoju torbu na pod kad vam ne treba, držite je visoko na polici ormara, izvan bebinog dosega.

4. Spriječite opekline

Delikatna bebina koža vrlo je osjetljiva! Postavite grijač tople vode na 48 stupnjeva celzijevih ili niže i uvijek testirajte temperaturu vode prije stavljanja bebe ili djeteta u kadu. Kuhinja je još jedno opasno mjesto za opekline pa okrenite ručke lonaca prema stražnjem dijelu štednjaka i upotrebljavajte stražnje plamenike što je više moguće.

Dobra priprema doma od suštinske je važnosti kako beba postaje neovisnija i počinje istraživati svijet, tako da, kad ste ispunili sve stavke sa svog popisa, pogledajte sve još jednom bebinim očima kako biste pronašli i druge eventualne opasnosti. Lakše se diše kad znate da je vaš mališan na sigurnom!

Pristanak na kolačiće