Pomaganje malom djetetu da savlada stepenice i još mnogo toga

Ellen Neuborne

Sad kad je beba prohodala, svijet postaje prepun izazova. Instinkt vam govori da malenoga držite podalje od bilo kojeg mjesta gdje bi mogao pasti, ali ga možete i naučiti kako da ih uspješno savlada.

Kad savlada vještine, bit će pripremljen za siguran korak u svijetu hodanja.

Stavite zaštitna vrata za bebe

Vjerojatno već imate zaštitna vrata za bebe na vrhu i na dnu stepenica – i to je odlično. Američka pedijatrijska akademija preporučuje upotrebu blokova od spužve ili kartonskih kutija presvučenih tkaninom.

Kad vaš maleni postane sigurni hodač, pokažite mu kako se držati za ogradu na pravim stepenicama (s tepisonom). Pokažite mu kako da se spusti niz stepenice na guzi ako još nije spreman lagano se spustiti kao što se penje. Pustite ga da se spušta i penje po stepenicama dok god to ne usavrši.

Cijelo stepenište

Kad savlada tri najdonje stepenice, spreman je za vježbu po cijelom stepeništu – naravno uz vaš pažljiv nadzor.

Pustite ga da se penje od dna prema vrhu i potičite ga da se drži za ogradu. Također vježbajte spuštanje. Budite uz njega i uvijek korak ispod da ga možete zaustaviti u slučaju pada.

Čak i ako vaše dijete dobro savladava najdonje stepenice i cijelo stepenište, ostavite zaštitna vrata za bebu još neko vrijeme tako da maleni vježba samo kad ste vi kraj njega.

Druge prepreke

Ako mislite da su stepenice izazov, čekajte dok vaše dijete ne izađe u vanjski svijet! On je prepun izazovnih elemenata bez obzira na dob hodača.

Kako biste ih savladali, najprije primijenite jednostavno pravilo oko kojeg nema pregovora: držanje za ruku. Pokretne stepenice, dizala i pokretne staze su sve nova iskustva za vašeg malog hodača. I s obzirom na to da će tu vjerojatno biti puno drugih ljudi, nećete se uvijek moći kretati finim, laganim korakom kako biste usput učili i objašnjavali malenome.

Držite dijete čvrsto za ruku dok se krećete. Bez obzira koliko siguran izgledao, zahtijevajte držanje za ruku. Potaknite dijete da se drži za ogradu pokretnih stepenica ili pokretne staze. Prisilite ga da se drži pravila „bez ludiranja” kod bilo kojeg od ovih izazova.

Djeca su željna istraživanja svoje nove pokretljivosti i uz vašu pomoć sigurno će savladati i najizazovnija područja.

Pristanak na kolačiće