Vodič za sigurne autosjedalice

Marygrace Taylor

Kao mladom roditelju, sigurnost bebe vaš je najveći prioritet i vjerojatno mislite na sigurnost novorođenčeta u autu. Evo što trebate znati o sigurnosti na cesti.

Odabir sigurne autosjedalice

Znate da će dječja autosjedalica zaštititi vaše dijete u slučaju sudara, ali također biste trebali bili sigurni da ima dobar sistem zatezanja pojaseva, da je natrag usmjerena te da ima punjenje sa strane koje podržava bebu.

Također provjerite je li autosjedalica pravilno postavljena. Ako niste sigurni, potražite na internetu ovlaštenog inspektora za autosjedalice.

Uvijek dobro zavezana

Govoreći o autosjedalicama, beba bi trebala uvijek biti u njoj kada ste u vozilu! Moglo bi vam se učiniti zabavno da držite bebu u krilu i zakopčate se zajedno, ali dojenče (ili dijete) nikada ne bi trebalo voziti u krilu.

Bebe na stražnjem sjedištu

Možda ćete biti u iskušenju staviti bebinu autosjedalicu naprijed, tako da je možete držati na oku dok vozite, ali nemojte.

Stražnje sjedalo najsigurnije je i najbolje za bebe i djecu jer bi ih aktivirani zračni jastuk lako mogao ozlijediti ako dođe do nesreće.

Pazite na prozore

Kako se prstići vaše bebe ne bi našli na pogrešnom mjestu, uvijek pogledajte prije automatskog zatvaranja prozora. Iako možete vidjeti da vaš uzbuđeni mališan drži ruke u krilu, budite sigurni da su prozori zatvoreni i brava za dijete podignuta.

Nikada nemojte pričati ni slati poruke dok vozite

Nevjerojatnih 78 posto mama priznaju da pričaju na telefon tijekom vožnje (a 26 posto njih kaže da šalje poruke ili provjerava e-poštu). Čuli ste to već milijun puta, ali evo opet: Nikada nemojte upotrebljavati telefon dok vozite – jednostavno nije vrijedno rizika.

Uvijek izvadite bebu iz auta

Možda izgleda lakše ostaviti bebu u autu dok vi istrčite da nešto obavite ili kupite, ali to definitivno nije sigurnije. Dječje tijelo puno se brže grije od odraslih i temperatura u autu može skočiti 5 stupnjeva celzijevih za samo 10 minuta! To može dovesti do pregrijavanja bebe pa čak i toplotnog udara.

Pristanak na kolačiće