Kako da bez stresa stavite svoje dijete jasličke dobi u krevet

Winnie Yu

Jednog trenutka ono plače. Već sljedećeg hoće vode. A vi samo želite da spava. Slijedite naredne korake kako bi vaše dijete otišlo na spavanje.

Na kraju dana vi ste iscrpljeni. No vaše je dijete puno energije, još uvijek budno i bori se protiv svakog vašeg pokušaja da ga pošaljete na spavanje.

Nije neuobičajeno da se djeca jasličke dobi opiru odlasku na spavanje. No, dobar je san nužan za zdravlje vašeg djeteta, da ne spominjemo vaše zdravlje. Na vama je da mu pomognete razviti zdrave navike spavanja koje će mu trebati cijeli život. Evo što učiniti.

Uspostavite rutinu

Počnite svake noći s opuštajućom rutinom koja će postaviti scenu za odlazak na spavanje. Oblačenje pidžame, pranje zuba i umivanje svake večeri, učinit će jasnim da su to stvari koje se događaju prije spavanja. Drugi načini da se opustite su slušanje tihe glazbe, čitanje knjige ili tuširanje. Oduprite se porivu da se igrate sa svojim mališanom u ovo doba jer ćete samo postići da ga više uzbudite nego opustite.

Budite dosljedni

Držite se iste rutine svake noći, tako da vaše dijete nauči da očekuje vrijeme za spavanje. Uskoro će i ono znati što se očekuje od njega.

Neka bude ugodno

Pustite dijete neka u krevet ponese svog voljenog medu. Dajte mu njegov omiljen prekrivač i neka popije čašu vode. Uključite noćno svjetlo prije zatvaranja vrata. Ispunjavanjem potreba djeteta ono će se lakše opustiti – i imat će manje opravdanja za ponovo izlaženje iz kreveta.

Ne odgovarajte na svaki povik

Uobičajeno je za djecu ove dobi da vas pozivaju tek što napustite prostoriju. Oduprite se porivu da odgovorite svaki put kada vas vaše dijete pozove i pričekajte nekoliko sekundi prije nego što odgovorite. Svaki put kada vas opet pozove, pričekajte nekoliko sekundi duže, dajući mu priliku da zaspi prije nego što odgovorite. Kada odgovorite, podsjetite ga da je vrijeme za spavanje. Ako idete u njegovu sobu, ne palite svjetlo ili nemojte ostati predugo. Angažiranje vašeg djeteta više nego što je potrebno samo će ga još više razbuditi. Koliko god je to moguće, ostanite dalje od njegova kreveta svaki put kada uđete.

Budite strpljivi

Učenje mališana dobrim navikama pred spavanje ne događa se preko noći. A to nije lako, jer djeca vole vaše društvo. No, nastavite raditi istu stvar svake noći. Na kraju, vaše dijete će se na to naučiti i imati korist od dobrog noćnog sna.

Pristanak na kolačiće