Osnovno o spavanju: zabavne rutine odlaska u krevet

Pamela Kruger

Stavljanje djeteta na spavanje može biti zabavno. Stvarno! Slijedite ovih 11 savjeta (i trikova) i uvidjet ćete da će se vaše dijete možda radovati oblačenju pidžame, slušanju priče, čak i pranju zuba.

1. Neka dijete samo izabere svoju pidžamu

Bi li ono radije nosilo crvenu ili zelenu pidžamu? Omogućavanjem izbora djetetu ono će osjećati da ima kontrolu nad odlaskom na spavanje. Nemojte djetetu dati previše pidžama na izbor da mu ne bi bilo preteško odlučiti!

2. Igrajte se u kadi

Mnoga djeca jasličke i vrtićke dobi vole se igrati igračkama u vodi. Neka vole vodootporne slikovnice. Djeca svih uzrasta uživaju u puhanju mjehurića!

3. Uključite glazbu

Imate problema s nagovaranjem djeteta da pere zube dvije ili tri minute, prema preporuci zubara? Pustite pjesmu koja traje dvije ili tri minute (neka je dijete odabere!) i neka dijete pere zube dok ne završi.

4. Ispričajte priču

Izmislite priču u kojoj glavni junaci imaju imena vaše djece i njihove osobnosti. Ne morate smisliti zamršenu priču – djeca će biti oduševljena samim time što su u središtu priče.

5. Neka vaše dijete odabere knjigu

Zbog toga će se osjećati važnim.

6. Proučavajte zvijezde

Nekoliko minuta prije odlaska u krevet provirite kroz prozor i zagledajte se zajedno u mjesec i zvijezde i uživajte u njima.

7. Zaželite svima laku noć (i stvarima!)

Mnoge bebe vole da ih se nosi po sobi dok govorite „laku noć" igračkama, plišanim životinjama i ljudima. Starija djeca će vam se možda željeti pridružiti u ovom ritualu.

8. Razgovarajte u krevetu

To je izvrsna prilika da vi i vaše dijete čavrljate u miru. Upitajte svoje dijete što mu je tog dana bilo najljepše, a što najgore. Ako vaše dijete još uvijek govori rečenice od dvije riječi, vi možete pričati više. Prepričajte što je radilo toga dana blagim, umirujućim glasom.

9. Otpjevajte uspavanku

Jednostavna melodija s jednostavnim riječima koja se puno puta ponavlja može imati izuzetno umirujuću moć.

10. Opustite te mišiće

Bebe uživaju u masiranju. Ako je vaše dijete starije, možete pokušati igrati se igre kojom ćete ga naučiti kako da se opusti. Potaknite ga da stišće i opušta mišiće, počevši od nožnih prstiju prema gore sve do očiju.

11. Ne zaboravite djetetovog krznenog prijatelja

Za mnogu djecu vrijeme odlaska na spavanje može biti pomalo zastrašujuće zbog razdvajanja od roditelja. Ako dijete ima pokraj sebe svog omiljenog plišanog medu, lakše će se nositi sa svojim osjećajima i čvrsto utonuti u san.

Pristanak na kolačiće