Kako pomoći svom djetetu da se riješi noćnih strahova

Cheryl Lock

Kao roditelj, vaša je prva sklonost da zaštitite svoje dijete od stvari koje joj se događaju noću. Za razliku od noćnih mora i zastrašujućih snova, noćni strahovi slijede drugačija pravila.

U većini slučajeva, vaš mališan može zaspati bez problema, ali se budi prestrašen u roku od dva sata. Iako se čini da je budan i uznemiren, primijetit ćete da i dalje ne reagira.

Najvažnija stvar koju treba učiniti kada je u pitanju ublažavanje noćnih strahova u male djece jest da umirite svoje dijete. Usred noćnog straha dijete će biti neutješno, tako da će vaš glavni zadatak biti da svjetla ostavite prigušena i govorite tiho. Uvjerite ga da ste tu i da nećete dopustiti da ga netko ozlijedi.

Većina noćnih strahova u male djece traje od 10 do 30 minuta, kada će se dijete vjerojatno smiriti, vratiti na spavanje i ujutro se neće ni sjećati tog incidenta.

Ne zaboravite da su se kod neke djece noćni strahovi pojavili kada su bili preumorni (samo još jedan razlog da svatko u vašoj obitelji treba prihvatiti dnevno spavanje!).

Važno je držati se redovite rutine odlaska u krevet, osobito kod male djece. Ako ste uspostavili redovit odlazak u krevet vašeg mališana, a on i dalje pati od noćnih strahova, pokušajte ga staviti u krevet oko 30 minuta ranije i vidjeti je li to pomaže.

Bez obzira na oblik noćnih strahova, budite uvjereni da će s vremenom prirodno nestati. Ubrzo će se vaše dijete vratiti punom, ugodnom noćnom spavanju.

Pristanak na kolačiće