Čuvanje majčinog mlijeka. Majčino mlijeko ili mliječna formula za bebu

Osnove dojenja Nikad nije prerano da se informirate. Ako planirate dojiti, a mi vam to itekako preporučujemo, poznavajući unaprijed osnove toga što je ispravno a što nije, odagnat će brige koje možda imate te vam pomoći da savladate tu novu vještinu kad se beba rodi.

HRANJENJE, PIJENJE I DOJENJE Dojenje dolazi prirodno. Vaše tijelo proizvodi majčino mlijeko prema potrebi kao odgovor na potrebe bebe koja raste i to s točnom količinom visokokvalitetnih hranjivih tvari čime postaje najzdravija hrana koju vaš mališan može dobiti i puno je prikladnija od mliječne formule za bebe. Kako biste se pobrinuli da uvijek imate dovoljno goriva za ovaj važan posao, vaš apetit će se povećati i bit ćete žedniji nego inače. Dok dojite ne morate se brinuti da vam treba posebna hrana ili određena količina kako biste proizveli majčino mlijeko jer ćete dobivati automatske znakove kada da još jedete ili pijete. Pa ipak tijelo može upotrebljavati samo ono što mu stoji na raspolaganju i stoga je na vama da mu osigurate uravnoteženu prehranu kako biste i vi i beba bili zdravi (za prehrambene smjernice pogledajte dio „Jesti za dvoje").

NEKA BUDE ČISTO Nažalost, s dobrim stvarima i hranjivim tvarima koje vaše tijelo daje i loše tvari mogu preko majčinog mlijeka doći do bebe. Alkohol, lijekovi i druge loše tvari mogu dospjeti u majčino mlijeko. Povremena čaša vina uz obrok neće naškoditi. Povremeno uzimanje paracetamola za bolove također ne smeta. Ali pretjerana upotreba alkohola i drugih lijekova mora se izbjegavati ako želite dojiti umjesto da dajete bebi mliječnu formulu, jer oni prelaze s majke na dijete.

NEMA ALI Ako ste pušač i prestali ste puštiti kad ste zatrudnjeli, nemojte ponovno početi čim se beba rodi, osobito ako planirate dojiti, a ne upotrebljavati mliječnu formulu. Nikotin i drugi toksini prijeći će s majke na dijete preko mlijeka. Bebino zdravlje bit će ugroženo jer preko vas postaje pušač. Pasivno pušenje je vrlo opasno i nemojte pušiti zbog vas oboje!

Pristanak na kolačiće