Dojenje

Suzanne Dixon

Majčino mlijeko je jedinstveno formulirano kod svake majke za vlastito dijete i puno je stanica za borbu protiv infekcije i bjelančevina koje će vam pomoći da dijete bude i sretno i zdravo. Dojenje može biti ugodno za vas oboje.

Prva hranjenja s bebom kod kuće posebni su trenuci. Ni jedan drugi trenutak u prvoj godini ne može toliko zbližiti vašeg mališana i vas. Naravno, pomoć bebi da dobije hranjive tvari koje treba za rast i razvoj divna su stvar, ali vrijeme koje ćete provesti zajedno jednako je važno.

U početku može potrajati dok se ne uvježbate, ali postoji puno, puno razloga da se najviše potrudite oko dojenja!

Prednosti za mamu

Dojenje pruža određene zdravstvene koristi za vas kao i za vašu bebu. Osim što je idealan način da se zbližite sa svojim novorođenčetom, dojenje pomaže stimuliranje hormona koji maternicu vraćaju natrag na veličinu prije trudnoće.

Dojenje također pomaže da izgubite težinu nakon trudnoće, jer upotrebljava posebnu vrstu masti koju ste stekli s trudnoćom, prije nego što one postanu dio vašeg tijela. Dojenje pomaže da težinu gubite u pravom ritmu. Ne smijete izgubiti previše težine odmah nakon poroda.

Dojiljama je potrebno dodatnih 2,5 do 5 kg preko njihove težine prije trudnoće kako bi održale tijelo zdravim dok doje svoje dijete. Prebrzo gubljenje težine moglo bi naškoditi opskrbi mlijeka kada beba ima skok u rastu i treba jesti više. Oni dodatni kilogrami istopit će se prirodno, tijekom prvih šest mjeseci.

Što prvo očekivati

Vaše mlijeko će se pojaviti nekoliko dana nakon što je beba rođena. Do tada, vaše će grudi biti zauzete proizvodnjom kolostruma koji će dijete piti umjesto mlijeka. Ova gusta, žućkasta tvar puna je bjelančevina i antitijela koji će pomoći bebi da se bori protiv bolesti.

Kolostrum je bebina prva hrana i njezino prvo „cijepljenje” protiv bolesti. Dok uzima ovaj dragocjeni materijal, beba iskorištava vodu i masti koji su pohranjeni u njemu. Njezin trbuh u ovoj dobi može zadržati samo žličicu tekućine, pa joj ne treba puno da ga ispuni.

Prije nego što vaše mlijeko stigne u potpunosti, vaše novorođenče može se početi hraniti svakog sata, prvih dan ili dva života. To pomaže tijelu stvoriti dobru opskrbu mlijeka, savršeno prilagođenu potrebama vašeg djeteta. U samo dva do četiri dana, vaše tijelo će se prilagoditi na ove „informacije”, a bebu će trebati dojiti rjeđe, svaka dva do tri sata, ili 8 do 12 puta u razdoblju od 24 sata.

Uspostavljanje dobre opskrbe mlijekom

Kad dojite, nužni su dobra prehrana, puno tekućine i odmor. Spavajte kad beba spava i pijte puno zdravih tekućina. Mlijeko, voda i sok su dobre opcije – i ne zaboravite se opustiti.

Morat ćete imati osnovnu zdravu prehranu kako biste nastavili proizvodnju mlijeka, ali nećete trebati ništa neobično. Neke bebe koje su na prsima vrlo su osjetljive na određene stvari u majčinoj prehrani, ali većina ih podnosi dobro, bez obzira na to što mama jede.

Općenito, vaše tijelo reagira na glad vaše bebe: Ako ona ne jede puno, nećete proizvesti puno mlijeka i obratno!

Kada hraniti dijete

Hranite svoje gladno novorođenče na zahtjev, odnosno, kad god ono želi jesti. U prvim danima ono neće jesti odjednom puno, jer mu je želudac jako malen, ali će htjeti jesti često. Većina novorođenčadi trebat će oko 10 do 12 obroka u razdoblju od 24 sata ili jedno hranjenje svakih jedan do tri sata.

Po uspostavljanju opskrbe mlijekom, probudite bebu za hranjenje ako spava više od tri sata tijekom dana ili četiri sata tijekom noći. Inače će se probuditi previše gladna da bi se dobro nahranila. Kada stvari krenu, ona će vas buditi onda kada treba jesti.

Koliko je dovoljno?

Kao i puno majki koje doje, možda nećete biti sigurni kad je vaša beba dovoljno jela. Znat ćete da dobiva nešto ako možete čuti kako guta kada doji. Drugi znak je koliko dobro beba spava nakon obroka. Ako je njezin trbuščić pun, a pelena čista, ona će vjerojatno nakon hranjenja pasti natrag u san.

Ostali znakovi da vaše novorođenče dobiva dovoljno za jesti:

• Nakon uzimanja mlijeka ono proizvodi oko šest mokrih pelena dnevno i između dvije i pet rijetkih, žućkastih stolica svaki dan, dok ne napuni 6 tjedana. Neke bebe tako učinkovito obrađuju majčino mlijeko da stolicu imaju vrlo rijetko. • Urin je blijedožut, a ne tamnožut ili narančast • Grudi su vam mekane i „prazne” nakon svakog hranjenja

Tijekom prvog tjedna života, za očekivati je​ da će beba izgubiti nekoliko grama, do 10 posto svoje težine pri porođaju. Međutim, nakon prvog tjedna, vaša bi beba trebala stalno dobivati na težini te bi se do kraja drugog tjedna trebala vratiti barem na porođajnu težinu. Do trećeg tjedna i lice bi se trebalo zaokružiti. Vaš zdravstveni djelatnik vagat će bebu prilikom svakog posjeta.

Koliko nije dovoljno?

Povremeno ćete osjećati da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka. Može se činiti da je gladna nakon duljeg hranjenja, a ipak osjećate da su vaše grudi „prazne”. To je prirodni način da opskrba mlijeka drži korak s bebinim skokovima u rastu. To je način na koji taj sustav funkcionira.

Budite sigurni da je s vašom bebom sve u redu dok god se ona hrani energično i nastavlja piškiti i kakati normalno. Vaša povećana opskrba mlijeka zadovoljit njezinu usklađenu potrebu.

Prilagođavanje vašeg tijela na djetetove povećane potrebe traje oko 36 do 48 sati. Bebin je posao da se hrani dovoljno često kako bi vašem tijelu uputila prave signale. Pa neka ona radi svoj posao.

Sve dojilje proći će kroz kratka razdoblja u kojima opskrba ne zadovoljava potražnju. Prirodni način ispunjavanja ove povećane potražnje jest da se beba hrani. Opustite se i uživajte u ovim prirodnim ritmovima!

Pristanak na kolačiće