Novorođenče i savjeti za dojenje. Zablude o dojenju

Besmislice o dojenju Vjerojatno vas već bombardiraju s informacijama o dojenju, – neke su korisne (to je najbolji početak za vašu bebu, a i najlakši način!) neke možda pomalo zabrinjavajuće (dojenje može biti bolno – ali samo dok se ne izgubi osjet u bradavicama), a neke potpuno pogrešne (žene s malim grudima ne mogu dojiti!). Ne dopustite dezinformacijama da vas obeshrabre.

JEDNOSTAVNE ISTINE Vjerojatno ste tijekom posljednjih mjeseci čuli neke kontradiktorne informacije o dojenju – od drugih majki koje su željele podijeliti svoja mišljenja i iskustva te pružiti savjete o dojenju. Kod prilagodbe na novorođenče možete biti zbunjeni proturječnim izjavama. Istina je da dojenje nije za svakoga, a nekima je lakše nego drugima. No ne dopustite da vas dezinformacije obeshrabre u dojenju bebe. Evo nekoliko činjenica koje će zamijeniti zablude:

• Mit: žena s malim grudima ne može dojiti. Stvarnost: zapravo, veličina nije važna kada se radi o dojenju. • Mit: ako vaša majka (ili sestra) nisu mogle dojiti, nećete ni vi. Stvarnost: manje od jedne na tisuću žena zapravo ne može dojiti, a genetika nema veze s tim. Većina neuspjeha kod dojenja dogodi se kada žena ne dobije odgovarajuću potporu ili upute tijekom prvih ključnih tjedana s novorođenčetom. • Mit: dojenje uvijek boli. Stvarnost: istina je da dojenje može biti neugodno tijekom prva dva tjedna ili tako nekako. Treba vremena da vaše bradavice prestanu biti osjetljive i naviknu se na svoju novu ulogu. I tu se može dogoditi da prođe nekoliko dana kada su vam dojke ponešto natečene jer je proizvodnja mlijeka u tijeku. Ali ima puno pametnih trikova i korisnih savjeta za dojenje koje možete upotrijebiti za prevladavanje takvih tegoba, tako da svakako vrijedi ustrajati. Dokle god beba pravilno prima bradavicu – a primalja će se za to pobrinuti za vrijeme svojih postporođajnih posjeta vašem novorođenčetu – nakon što ste svojim grudima dali malo vremena da se prilagode, stvari se iznenada poboljšaju i dojenje bebe postaje druga priroda i radost za vas oboje. • Mit: morate očvrsnuti svoje bradavice prije dojenja. Stvarnost: Iako vam masiranje bradavica može pomoći da se priviknete na ideju, priprema je zapravo potrebna samo ako imate uvučene bradavice. Trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom ako imate nedoumica. Daleko najbolja priprema za dojenje jest veseliti se bliskosti koju ćete dijeliti vi i vaša beba. Pokušajte zapamtiti sve dobre upute i savjete o dojenju koje ćete dobiti od iskusnih majki i zaboraviti negativne stvari koje ćete možda čuti. Ako planirate dojiti ili razmišljate o tome, odlučite dati mu priliku kada za to dođe vrijeme.

Pristanak na kolačiće