Odgajanje blizanaca: Izazovi kupanja

Shelly Reese Kod kupanja beba samo su dva zahtjevna i direktna pravila: Pazite na njihovu sigurnost i dajte sve od sebe da budu čiste!

Čini se da svaki roditelj ima vlastiti pristup ovom zadatku. Neke mame radije stoje kod sudopera jer je lakše za leđa i vole upotrebljavati nastavak crijeva za prskanje. Druge radije upotrebljavaju plastične umetke za kadice s ručnicima. A neki drugi vole mrežaste umetke za kadicu jer pružaju mekanu potporu u kadici.

1. Ne započinjite prerano

Čekajte nekoliko tjedana dok ne otpadne pupkovina. Do tada su dovoljne kupke samo spužvicom.

2. Nemojte kupati bebu svaku noć

To bi osušilo osjetljivu kožu novorođenčeta. Nekoliko puta tjedno sasvim je dovoljno.

3. Kupajte bebe zasebno

Nema ništa klizavije od mokre bebe. Američka pedijatrijska akademija savjetuje da bebu stalno pridržavate jednom rukom, no to postaje nemoguća misija kada ima više beba.

Budući da bebe ne treba prati svaki dan, nastojite ih kupati svaku drugu noć.

4. Timski rad

Ako je vaš partner kod kuće, vrijeme za kupanje idealna je prilika za zbližavanje tatice i bebice. Dok jedan od vas kupa bebu, drugi može zabavljati njegovog bracu ili seku ili pripremiti pelene nakon kupke i robicu.

5. Pripremite odgovarajuću opremu

Ako imate zamjenjivu glavu tuša, upotrijebite je – ovaj savjet može ubrzati i pojednostaviti vrijeme za kupanje. Svakako pazite na glavu tuša kada je ne upotrebljavate!

6. Kupajte bebe kada vam najviše odgovara

Tko je rekao da se bebe moraju kupati na kraju dana? Ako su vaše bebe nemirne i vrpolje se kod kupanja ili ako ometaju jedna drugu, ostavite kupanje za ujutro. Ako bebe namjeravate kupati nakon hranjenja, pričekajte malo da im ne bi bilo mučno.

7. Pripremite sve što vam treba za previjanje i kupanje

Pobrinite se da možete dohvatiti mekane krpice za kupanje, kupku za bebe i ručnike. Pored sebe imajte i sve što vam treba nakon kupanja poput jastučića za previjanje, svježe pelene i pidžame. Kada je sve blizu vas, brže ćete staviti pelene odmah na tom mjestu i prijeći na drugu bebu.

8. Kupite gumenu podlošku

Kada vaši blizanci budu dovoljno stari da se mogu kupati zajedno, obavezno stavite gumenu podlošku u kadu kako ne bi skliznuli.

9. Budite obazrivi

Vrijeme za kupanje može biti prava zabava, no pazite da ne izmakne kontroli. Iako je kupanje u kadi zabavan način opuštanja, nikada ne ostavljajte djecu same i bez nadzora.

Pristanak na kolačiće