Osnovni savjeti za bebu: briga za blizance

Sarah Pottleger Prije nego što rodite dvojke, trojke ili još više blizanaca, obavezno pripremite popis pouzdanih pomagača.

Ako se možete osloniti na rodbinu i prijatelje u slučaju potrebe, to će vam pomoći da ublažite stres i da se vašim bebicama pruži odgovarajuća briga, kao što to savjetuje Američka pedijatrijska akademija. Nemojte se ustručavati pozvati nekoga za da vam uskoči u pomoć – naporno je brinuti se za dojenčad blizance, no ne morate biti očajni.

Na trenutak zanemarite svoju staru rutinu

Ako uočite da je vaš dom malo u neredu i da niste sredili svo rublje ni pospremili krevet, nemojte paničariti! Briga za više djece sigurno će se odraziti na vašu rutinu, pa si nemojte predbacivati ako nešto bude izgledalo kao da nije na svome mjestu.

Najteže je prvih šest do osam tjedana, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji. Stoga se potpuno posvetite svojim novorođenim bebicama!

Nađite vremena za zbližavanje

Mnogi iskusni roditelji boje se da neće imati dovoljno vremena da se zbliže sa svakom bebom. Razumljivo je da traženje vremena za zbližavanje s blizancima neće biti lak zadatak jer morate brinuti i o sebi. Evo nekih prilika za zbližavanje s bebom:

Vrijeme za previjanje Promjena pelene savršeno je vrijeme za zbližavanje s vašom bebom. Ne žurite dok ih previjate kako biste ih nasmijali i naveli da se smiješe. Pjevajte im ili razgovarajte s njima i učinite što možete kako biste komunicirali sa svojim mališanima.

Izmjenjujte previjanje i hranjenje sa svojim partnerom Ako hranite bebe iz bočice, nahranite jednu dok vaš partner hrani drugu bebu. Kod sljedećeg hranjenja ih zamijenite. Možete isprobati istu zamjenu uloga kod promjena pelena.

Osnovno što treba svako dijete

Iako neki proizvođači imaju više izvedbi nekog proizvoda, Američka pedijatrijska akademija preporučuje da svako dijete ima svoju.

• Autosjedalice • Stolice za hranjenje • Krevetić (iako neki roditelji odluče da bebe dijele isti krevetić dok ne počnu migoljiti okolo)

Još nešto važno!

Zapamtite: Niste sami u svijetu roditeljske brige za blizance! Razgovaranje s drugim parovima koji su roditelji blizanaca izvanredan je način da saznate savjete u vezi s brigom za svoju djecu. Postoje određene grupe za podršku i internetske zajednice za roditelje blizanaca, tako da niste posve sami na svijetu.

Pristanak na kolačiće