raising-pregnancymultiples-fun-facts

Podizanje blizanaca: zanimljive činjenice

Shelly Reese

Koja je bila vaša prva reakcija kada ste saznali da ćete dobiti blizance? Možda ste rekli isto kao i mnoge druge mame: „Ali u mojoj obitelji nema blizanaca!”

Statistika pokazuje da mnoštvo drugih faktora utječe na to. Statistika pokazuje dosta o tome tko će imati blizance i kako će se oni razvijati!

Pogledajte brojke!

Tko će imati blizance?


• Kod žena između 35 i 40 godina s najmanje četvero djece 300 posto je veća vjerojatnost da će imati dvojke, prema informacijama Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu (ASRM)
• Hormonalne promjene uzrokuju oslobađanje više jajašaca istovremeno, prema podacima klinike Mayo Clinic
• Dvojke su najčešći blizanci, prema statistici Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu (ASRM).

Kakvi su izgledi za dvojke?


• Omjer jednojajčanih blizanaca, koji nastaju kada se nasumično razdvoji jedno jajašce, približno je od 1 od 285.
• Od 1980. omjer rođenih blizanaca povećao se otprilike 75 posto u SAD-u i više za trojke, četvorke..., prema Američkom udruženju za reproduktivnu medicinu (ASRM).

Zabavne činjenice


Pitate se kako je to biti jedan od blizanaca?

• Postoji veća vjerojatnost da će se blizanci roditi prijevremeno
• Veća je šansa da blizanci budu ljevoruki, prema podacima ankete East Flanders Prospective Twin Survey
• Iako bi mogli izgledati posve isto, isti blizanci imaju slične otiske prstiju i neke karakteristike koje se ne podudaraju, prema istraživanju provedenom na Kineskoj akademiji znanosti
• Slično tome, psi su mogli raspoznati o kojem se blizancu radi zahvaljujući svojem njuhu, prema podacima istraživanja provedenog u Češkoj.

Također imajte na umu da svi blizanci nisu rođeni istog dana. Kod nekih poroda oko ponoći dolazi do razlike u datumu rođenja blizanaca. U drugim slučajevima liječnici će možda uspjeti prekinuti prijevremeni porod nakon rođenja jednog blizanca, pa će majka nastaviti nositi drugu bebu danima ili čak tjednima.

Još jedna prednost


Pored uživanja u dvostrukoj dozi ljubavi, maženja, zajedničkog odrastanja i oduševljenja, majke blizanaca imaju još jednu značajnu prednost: istraživači na sveučilištu University of Utah istraživali su povijesne podatke i zaključili da mame blizanaca žive dulje!

Vjerojatno će vam se svidjeti i: