5 načina da vaše dijete zavoli čitanje prije rođenja

Suzanne Dixon

Definiranje sebe kao obitelji koja redovito čita postavit će temelje za spremnost za čitanje nakon dolaska bebe.

Čitanje bebi prvi put ne mora početi nakon njezinog rođenja. Možete početi čitati dok je ona još u trbuhu. To može biti dragocjen trenutak koji ima stvaran učinak. Iako to ne može biti isti osjećaj kao kad držite svog mališana u rukama, čitajući djetetu prije rođenja zbližavate se s njim. Vaša bebica će početi prepoznavati vaš glas i uskoro ga voljeti kao i vi nju.

1. Odredite doba dana za čitanje

Pronađite mjesto daleko od ometanja i pobrinite se da imate dobru rasvjetu i udoban stolac s puno prostora za malu osobu koja će vam se pridružiti kasnije.

Uživajte u čitanju svaki dan i navika će biti dobro razvijena do trenutka kada budete imali malog sudionika s kojim ćete moći podijeliti to vrijeme.

2. Pogledajte knjige iz svog djetinjstva

Iznenadit ćete se koliko će priče i slike probuditi snažne uspomene. Neke knjige će se činiti zastarjelima. Neke knjige će se činiti bezvremenskima. Odlučite koje želite podijeliti s bebom čitajući.

Razgovarajte sa svojim roditeljima ili drugim rođacima koji su vama čitali i zahvalite im. Sada ste spremni za nastavak tradicije čitanja vaše obitelji!

3. Razvrstajte knjige po odjelima

Pokušajte tražiti od vaših prijatelja da bebi daju priče koje su bile važne njima ili njihovoj djeci. To je gotova usluga pregleda dječje literature jer su najbolje knjige one koje se najviše vole.

4. Pogledajte kuću iz perspektive čitača

U kući koja podržava čitanje, u svakoj bi sobi trebalo biti knjiga. Ako dijete odrasta okruženo knjigama, vjerojatnije je da će ih učiniti sastavnim dijelom svog života. Djeca također oponašaju ono što vide, pa ako vide da vi često čitate, oni će vjerojatno steći istu naviku.

Kada budete posjećivali vrtiće ili intervjuirali dadilje koje će doći u vaš dom, pitajte ih o čitanju i vremenu za priče. Provjerite je li to prioritet i sastavni dio njihovog plana skrbi.

Pobrinite se da razumiju koliko je čitanje važno za vas. Željet ćete uzeti u obzir mnoge probleme kada na red dođe odabir skrbi o djeci, a čitanje i jezične aktivnosti trebaju biti na popisu stvari o kojima se treba raspitati prije donošenja odluke.

5. Napišite knjigu o razvoju bebe iz dana u dan

Započnite knjigu koja govori o onom što radite svaki dan u zadnjem dijelu trudnoće. Detaljan opis jednog događaja ili kratko zapažanje, možda sa skicom, bit će značajno za vaše dijete kasnije kad bude čitalo o onome što ste radili zajedno u danima i tjednima prije nego što je rođeno.

Djeca vole svoju priču više nego bilo koju drugu, pa počnite pisati već danas. Iznenadit ćete se koliko brzo ćete morati početi dijeliti autorstvo s djetetom koje želi da zapišete ono što vam govori dok priča svoj dan.

Pristanak na kolačiće