Stimulacija osjetila: Igra s bebom

Marygrace Taylor

Do trenutka kada vaša beba napuni četiri mjeseca, bit će dovoljno aktivna da će se htjeti početi igrati. Dječje igre su poticajne i uzbudljive za vaše maleno, ali previše uzbuđenja može biti naodmet. Evo kako zainteresirati bebu za igranje – a da ne nudite previše prerano.

Neka bude jednostavno

S malim bebama jednostavnije je gotovo uvijek bolje. Držite bebine igračke spremljene i izvadite najviše jednu ili dvije u isto vrijeme da se beba igra s njima. Što se s manje igrački susreće u bilo kojem trenutku, manje je vjerojatno da će osjetiti kako su joj osjetila preopterećena.

Potičite joj osjetila

Prve igračke vaše bebe ne moraju biti moderne ili skupe – one joj samo trebaju biti zanimljive. A ako ste ikada gledali kako dijete ili dojenče pokazuje više zanimanja za kutiju ili papir za zamatanje u kojem je igračka nego samu igračku, znate točno na što mislimo. Pokušajte dajući joj predmete različitih tekstura, uzoraka, boja, oblika i zvukova, poput velike crvene odskočne lopte, čupave plišane igračke i bučne zvečke. Samo pazite da su igračke koje odaberete dovoljno velike da ih se ne može staviti u usta.

Komunicirajte – puno

Što više komunicirate i u interakciji ste sa svojom bebom, to će ona više naučiti i biti sretnija. Ovdje su neke ideje za aktivnosti radi kojih ćete se smijati i igrati zajedno:

  • Spustite se na pod i zajedno istražujte njezine igračke

  • Ljuljajte je u naručju dok slušate vašu omiljenu glazbu. Pokušajte joj pjevati

  • Čitajte joj naglas – čak i ako je premala da shvati priču

  • Povedite je u šetnju u njezinom kolicima i razgovarajte o svim zanimljivim stvarima koje se vani događaju

Pokušajte se igrati skrivača i pljeskanja. Ove će je igre možda nasmijati, što je vjerojatno najbolji zvuk na svijetu.

Pristanak na kolačiće