Prvi izlazak s nedonoščetom

Caitlin Ultimo

Dolazak bebe kući bio je užitak – čak i ako je bilo malo zahtjevno!

Sada kada raste, možda još niste sigurni jeste li spremni izvesti je u istraživanje velikog vanjskog svijeta. Evo što trebate uzeti u obzir prije nego što nedonošče izvedete van i kako da to bude sigurno i udobno za oboje.

Prvih nekoliko tjedana Nakon što donesete svoju bebu kući, najbolje je da je zadržite unutra u mirnom, tihom okruženju. Imunološki sustav novorođenčeta još se razvija i previše interakcije prilikom posjeta prijatelja i obitelji mogu ga učiniti osjetljivim na infekcije.

Ograničite izlaske van na odlaske do liječničke ordinacije i ne izlažite se riziku drugdje dok pedijatar ne da za to zeleno svjetlo.

Prva četiri mjeseca Nakon što imunološki sustav novorođenčeta dovoljno ojača i liječnik kaže da je u redu da ga izvedete, pažljivo izaberite kamo ćete ga odvesti. Prvih nekoliko mjeseci izbjegavajte velike zabave ili obiteljska okupljanja s nedonoščetom – njegovi voljeni, dobronamjerni prijatelji i obitelj možda neće shvatiti koliku posebnu skrb ono još uvijek zahtijeva.

Velike trgovine hranom i trgovački centri također mogu uzrokovati potencijalno preveliko uzbuđenje i pretjeranu izloženost uzročnicima bolesti – čak i za bebe rođene na vrijeme. Umjesto toga, razmišljajte kratko i slatko: Probajte bebu na njezinu prvu avanturu izvesti u šetnju po susjedstvu, a zatim postupno krenite dalje.

Pokrivalo na kolicima može pružiti dodatnu zaštitu od vanjskih mikroba i stranaca koji će, izazvani ljupkošću, teško odoljeti iskušenju da ga dodiruju.

Uzročnici bolesti Upozorenje Iako nedonošče raste i razvojno postupno napreduje, još uvijek je važno imati na umu zaštitu od uzročnika bolesti. Pokušajte izbjeći da se ljudi previše pribiližavaju djetetu i zamolite ih da ga ne uzimaju u ruke ili škakljaju po trbuščiću.

Jednostavno objasnite da dodatno pazite na zdravlje nedonoščeta i razumjet će. Pripazite da ste i sami zdravi – jer sve s čime vi dođete u dodir, doći će i vaše nedonošče.

Prije nego što ga uzmete, operite ili dezinficirajte ruke, pogotovo ako ste upravo pritisnuli gumb dizala ili platili kavu. Budite posebno oprezni, izbjegavajte prijatelje ili članove obitelji koji šmrcaju i pokušajte ne rukovati se s poznanicima, ako je prisutno vaše nedonošče.

Predstavljanje novorođenčeta novim ljudima i mjestima bit će zabavno za oboje – samo posebno pripazite na svoj mali paketić radosti. Vaše nedonošče s vremenom će dostići svoje vršnjake – najvjerojatnije do druge godine – tako da nećete uvijek morati poduzimati dodatne mjere opreza kada je u pitanju briga za mališana.

Za sada uživajte u ovoj ranoj fazi s nedonoščetom jer će rasti brže nego što to možete zamisliti!

Pristanak na kolačiće