Savjeti i trikovi za mame koje očekuju nedonoščad

Saznanje da nosite blizance može izazvati val emocija, uključujući i zabrinutost da ćete se poroditi ranije. Saznala sam da prosječna trudnoća s blizancima traje oko 35 tjedana, a 38 tjedana se smatra normalnim trajanjem trudnoće. Ipak, moj liječnik mi je rano rekao da ima razloga vjerovati da bih mogla nositi do 38. tjedna.

Oko 27. tjedna, počela sam dobivati trudove i već bila pomalo otvorena. Stavljena sam na mirovanje sa sustavom kućnog monitoringa za praćenje trudova dva puta dnevno. Liječnik mi je rekao da bih mogla iznijeti trudnoću do 34. tjedna i da očekujem da će moje bebe vjerojatno biti nedonoščad.

Moj partner i ja razgledali smo prostor s inkubatorima prije nego što sam započela s mirovanjem tako da smo bili spremni za raniji porođaj. Prostor s inkubatorima, sitnom nedonoščadi i puno piskavih zvukova aparata može ostaviti snažan dojam.

Oko 30. tjedna provela sam noć u bolnici gdje su mi davali steroide za potpomaganje razvoja bebinih pluća i razne lijekove za zaustavljanje kontrakcija – srećom, porođaj je odgođen do 34. tjedna i rođene su prekrasne bebe.

Moje djevojčice bile su pojedinačno teške oko 2,2 kg. Tjedni prije njihovog rođenja bili su emocionalni i bila sam vrlo sretna što su zdrave i ovdje sa mnom.

Jedna od najtežih stvari ranog porođaja za mene je bila ta što nisam odmah mogla držati svoje kćeri. Rodila sam djevojčice malo prije 19 sati, ali ih nisam mogla vidjeti do ponoći – osim na kratko, kada su ih pored mene prevezli u inkubatorima. Do drugog dana nisam dobila Barbaru da je držim, a morala sam čekati do trećeg dana da držim Blanku. Obje djevojčice su imale maske, hranjene su kroz infuziju, ali bile su snažne bebe i dobro su napredovale.

Svaki dan su napredovale sve više učeći jesti, održavajući svoju tjelesnu temperaturu i dobivale su na težini. Kao mlada mama, bila sam tako ponosna i uzbuđena kada su dostigle prvu prekretnicu. To je značilo da su bliže odlasku kući.

Kada svoje dijete vidite u inkubatoru, zapamtite: To je najbolje mjesto za vaše dijete jer tu dobiva medicinsku skrb koja mu je potrebna. Iskoristite to vrijeme kako biste naučili brinuti se o svom nedonoščetu i sve što želite pitajte medicinske sestre. Vrijeme će proletjeti! Nakon 11 dana naše bebe smo mogli dočekati kod kuće!

Pristanak na kolačiće