Njega prerano rođene bebe: prvi tjedan vaše bebe kod kuće

Shelly Reese

Dolazak kući. To je dan koji ste čekali. Ako je beba nedonošče te je provela puno vremena u bolnici, možda ćete biti i radosni i zabrinuti. Ako se budete osjećali zabrinuto, sjetite se da doktor ne bi otpustio bebu kada bi mislio da vi i beba niste spremni za to.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili stres – i povećali radost – povratka kući.

1. Provjerite sjedalo za auto

Kada planirate povratak kući, bilo bi dobro da zamolite medicinski tim da provjeri sjedalo za bebu u autu. Najvjerojatnije će trebati postaviti jastučiće ili podršku za glavu kako bi bebina glava ostala u položaju u kojem će dišni putovi biti otvoreni.

2. Pokupite recepte ranije

Predajte recepte i preuzmite propisano nekoliko dana prije otpusta bebe. Budući da će vam misli biti posvuda, u bilježnicu zapišite telefonski broj doktora, termine za preglede i doziranje lijekova.

3. Čišćenje kuće

Nemojte se izbezumiti i pretjerano čistiti kuću industrijskim sredstvima za čišćenje (koja bi bebu mogla iritirati), već napravite temeljito čišćenje u razumnoj mjeri.

4. Razmislite o kućnim ljubimcima

Novi su roditelji često nervozni kada upoznaju dijete s kućnim ljubimcem. Prije nego donesete bebu kući, neka ljubimac pomiriše dekicu s bebinim mirisom i nemojte bebu ostavljati samu sa psom ili mačkom. Budući da pluća dojenčeta mogu biti osjetljiva na dlake krzna ili mrtvu kožu, nemojte ljubimce držati gdje beba spava.

5. Ograničite količinu posjetitelja

Svatko će željeti vidjeti vašu bebu, ali stavite njezine potrebe na prvo mjesto. Neka vaš dom ne postane cirkus! Na kalendaru isplanirajte posjete i pobrinite se da posjetitelji peru ruke prije diranja bebe.

6. Prihvatite pomoć

Susjeda vam želi donijeti ručak? Zahvalno prihvatite. Energiju usmjerite na skrb o bebi i vama samima.

7. Dopustite bebi prilagodbu

Duboko udahnite i dopustite bebi da se prilagodi na novu okolinu. Pobrinite se da beba dobije dovoljno hrane i sna (nedonoščad treba hraniti češće od beba rođenih na vrijeme).

8. Mirujte kod kuće

Imunološki sustav bebe je krhak. Prvih nekoliko tjedana ograničite posjete doktoru.

9. Potražite pomoć

Briga o nedonoščetu može biti obeshrabrujuća. Imajte na umu da niste sami. Ako vam je potreban savjet ili uho za slušanje, obratite se doktoru ili se učlanite u grupu roditelja koji se nalaze u istoj situaciji. Ponekad je uho za slušanje sve što trebate!

Pristanak na kolačiće