Vodič za dovođenje nedonoščeta kući

Jennifer Kelly Geddes

Vaše je nedonošče napokon spremno za napuštanje bolnice! Evo što trebate znati kako biste se pripremili za njegov dolazak kući.

Bez obzira na to je li nedonošče bilo u bolnici nekoliko dana ili nekoliko tjedana, veliki je uspjeh moći dočekati bebin dolazak u kuću. Trebali biste slobodno slaviti taj dan baš kao što biste to napravili s bebom rođenom na vrijeme (baloni, natpisi), ali i poduzeti neke mjera opreza nakon što se smjestite.

U ranim tjednima i mjesecima prijevremeno rođena beba zahtijevat će malo posebne brige i pažnje kako bi dostigla prekretnice. Imajte ovo na umu radi sigurnosti vaše bebe (a i vašeg zdravlja).

Mirno i opušteno Normalno je malo brinuti kada vaše nedonošče dolazi kući, ali zapamtite da ne bi bilo s vama ako vaš liječnik nije mislio da je spremno. Ono je otpušteno iz bolnice jer je izvan opasnosti, može samo disati, može ga se dojiti ili hraniti iz boce, a i dobilo je na težini.

Bebin pedijatar dat će vam sve potrebne informacije o njezinoj skrbi, ali uvijek možete nazvati ako imate neko pitanje ili ste zabrinuti.

Vežite se! Većina nedonoščadi može putovati kući u dječjoj autosjedalici, iako se neka moraju voziti u posebnom krevetiću, ako postoje neki respiratorni problemi. Bolničko osoblje može također htjeti provjeriti sjedalo ili krevet koje namjeravate upotrijebiti i pratiti novorođenu bebu dok je u njemu.

Neke autosjedalice će možda biti potrebno prilagoditi tako da bebina glava bude dobro podržana (obavezno pratite upute proizvođača tijekom namještanja i upotrebe).

Psst, beba spava! Neće se svako nedonošče preplašiti svjetla ili malo buke, ali bi prve tjedne od dolaska novorođenčeta kući bilo dobro započeti u mirnom okruženju. Zatražite obitelj i prijatelje da pričekaju sa svojim posjetima dok ne uspostavite rutinu i osjećate se ugodno.

Budući da se imunološki sustav nedonoščeta još uvijek razvija, inzistirajte na tome da svi posjetitelji peru ruke prije držanja bebe (svatko s očitim prehladom jednostavno zasada ne može biti blizu).

Nakon što ste kod kuće dočekali svoju slatku bebu, ne zaboravite uzeti malo vremena za sebe. Biti mama prvi put može biti stresno, posebno za roditelje nedonoščeta, pa pokušajte slijediti staru mudrost da spavate kada i beba i drugima prepustite kućanske i druge poslove.

Pristanak na kolačiće