Briga za dijete nakon poroda, trudovi i porod

Prvi dan kod kuće

Normalno je pribojavati se donošenja bebe kući prvi put. Nećete biti prva novopečena mama koja nikada prije nije promijenila pelenu ni oblačila bebu u migoljavo odjelce za spavanje. Većina nas je morala naučiti kroz praksu i većina nas je griješila u tom procesu! Ali ne brinite. Vaši instinkti će se probuditi u trenutku kada ih trebate, a za zadatke koji su vam potpuno strani, tu je uvijek puno pomoći i savjeta.

Vi to možete!

Prvih dan ili dva kod kuće s novorođenčetom nakon poroda mogu se činiti pomalo zastrašujućima za nove mame. Nakon što ste izveli čudo rođenja, namučili se u porodu i isplakali suze radosnice nakon poroda bebe, ostavljeni ste s malim bespomoćnim dojenčetom u naručju koje se oslanja na vas za sve što mu je potrebno. Možda nikada ranije niste promijenili pelenu ili čak u naručju držali malu bebu. I evo vas sada, suočenih sa zadatkom postajanja stručnjakom u njezi novorođenčadi odmah nakon poroda bebe, učeći dok to radite. Srećom, uz malo usmjeravanja i vaše pouzdane majčinske instinkte, njega za vaše maleno uskoro će postati dio vas. Iznenadit ćete sebe, a i neće biti dugo prije nego što počnete svima govoriti kako se ne možete sjetiti života prije poroda, bez djeteta.

Mekana i nježna njega bebine kože

Koža novorođenčeta je vrlo osjetljiva i treba je pažljivo njegovati. Najvažnije je održavati je suhom i zdravom. Ne ustručavajte se promijeniti pelenu, nakon svakog hranjenja i spavanja ili kad god vi mislite da bi to moglo biti potrebno. Upotrebljavajte samo najkvalitetnije pelene koje će ispravno upiti vlažnost , tako da neće ostati ni malo vlage koja bi se mogla zadržati na koži vaše bebe. Ubrzo nakon poroda bebe primalja će vam vjerojatno savjetovati da upotrebljavate samo vatu i toplu vodu za čišćenje bebine guze tijekom prvih nekoliko tjedana (ako je potrebno da iz bilo kojeg razloga upotrebljavate maramice za bebe, provjerite jesu li „za osjetljivu kožu" i „bez mirisa"). Uvijek provjerite jesu li svi sitni nabori na bebinoj koži čisti i suhi. Ona će vam pokazati kako da njegujete pupak svog novorođenčeta (mali dio pupkovine koja je podvezana nakon poroda i dalje je pričvršćen na pupak). U ranim danima, vaše novorođenče nećete morati svakodnevno kupati. Brzo umakanje u nekoliko centimetara tople vode svakih 3 ili 4 dana je sve što je potrebno. Ostatak vremena, uklanjanje i uklanjanje ostataka – brisanje lica, ruku i nogu vlažnom vatom – bit će dovoljno. Imajte na umu kako ćete vjerojatno morati okupati novorođenče kad ispuni svoju prvu pelenu mikonijem – ljepljivom kakicom sličnom katranu koju proizvede ubrzo nakon porođaja!

Ne-zaboravi-me pravila

Oslanjanje na vlastite instikte dobar je početak, ali postoje neke temeljne smjernice koje bi novopečeni roditelji trebali slijediti nakon poroda:

  • Pridržavajte tu klimajuću glavicu, jer bebin vrat još nije dorastao tom zadatku.

  • Hranite je kada god je gladna, njezin maleni želudac u ovoj fazi ne može držati puno hrane , tako da se zasada radi o mlijeku na zahtjev.

  • Pobrinite se da joj nije ni previše vruće ni previše hladno i slijedite sve preporuke za prevenciju smrti u kolijevci. (Kliknite ovdje za više informacija o SIDS-u)

  • Nemojte raditi previše prerano, vi i vaše dijete se morati odmoriti i mirovati barem prvih tjedan dana. Dajte svojem tijelu priliku da se oporavi i neka svijet dođe k vama!

Pristanak na kolačiće