14 tehnika koje će vam pomoći prilikom poroda

Elaine Zwelling Za neke sretnice porod je lak. Za druge može biti neugodan i bolan – ali ne mora biti. Postoji puno načina da vam bude udobnije tijekom poroda. Pokušajte ove prirodne tehnike za ublažavanje boli prije poroda, a možete isprobati i druge kako vaš porod napreduje.

1. Tehnike opuštanja

Voditelji trudničkih tečaja, medicinske sestre i žene koje su upotrebljavale ovaj pristup preporučuju ga više od bilo kojeg drugog kao neinvazivan način da se smanji napetost mišića i bol tijekom porođaja.

Progresivno opuštanje tijela – provesti smanjenje napetosti kao „šetnju” kroz vaše tijelo – nešto je što se može naučiti i vježbati unaprijed tako da vam to bude zgodno upotrijebiti tijekom poroda.

2. Masaža

Neka vam partner masira ruke, noge ili leđa tijekom poroda kako bi vam pomogao da se opustite i smanjite napetost i bol.

3. Ljuljanje

Provedite što veći dio poroda u stolici za ljuljanje, lagano se krećite naprijed i natrag dok istovremeno dišete i opuštate se.

4. Hodanje ili „lagani ples”

Hodanje ili čak samo cupkanje tik uz krevet, smanjuje nelagodu, a pomaže da vaši trudovi postanu jači i pravilniji. Ili probajte „plesati” s partnerom, naslanjajući se na njega njišite se natrag i naprijed.

5. Mijenjanje položaja

Nemojte ostati u istom položaju dulje od sat vremena i ne ležite ravno na leđima. Umjesto toga, pokušajte sjediti u svom krevetu ili na stolici, ležati na boku, čučati i ljuljati se na lopti za porod, ili nagnuti prema naprijed preko naslona stolca ili vašeg kreveta u rodilištu.

6. Hidroterapija

Pokušajte sjediti u tušu s mlazom uperenim prema leđima ili ležati u jacuzi kadi. Nemaju sve bolnice ili rodilišta kadu ili tuš u sobi, pa ako želite iskoristiti ovu metodu opuštanja tijekom poroda, dogovorite unaprijed u ustanovi u kojoj ćete rađati.

7. Primjena topline ili hladnoće

Jastučić koji se može ugrijati ili oblog s ledom stavite na leđa što može smanjiti napetost mišića, poboljšati cirkulaciju i utrnuti bol.

8. Tempo disanja

Posebni obrasci disanja mogu vam pomoći da budete opušteni i usredotočite svoju pažnju na nešto drugo osim boli tijekom kontrakcije. Tri tehnike (sporo, s promjenama i s uzorkom) upotrebljavaju se kako porod napreduje.

9. Vizualne slike

Vježbajte vizualizaciju prekrasnog prizora u svom umu, nečega što čini da se osjećate sigurno i opušteno. Usredotočite svoje misli na to mjesto kada imate trudove.

10. Glazba

Pobrinite se da imate svoju omiljenu, opuštajuću glazbu na telefonu, tabletu ili laptopu. Ne zaboravite svoje slušalice!

11. Aromaterapija

Divni mirisi će vam pomoći da se opustite i osjećate bolje, tako da ponesite mirisni losion ili potpourri za sobu.

12. Lijekovi i anestezija

Lijekovi za opuštanje. Oni se mogu upotrebljavati u bilo kojem trenutku za vrijeme poroda. Ponekad, lijekovi za opuštanje, uz gore navedene tehnike bez lijekova sve su što vam je potrebno da prođete kontrakcije.

13. Lijekovi protiv bolova

Možete odabrati i injekcije kako biste manje intenzivno osjećali svoje trudove. Budući da su ti lijekovi jaki, mogu utjecati na vaše dijete, pa se moraju upotrebljavati pažljivo, a vama mogu uzrokovati pospanost i mučninu.

Ovi lijekovi se mogu dati samo tijekom aktivne faze poroda. Oni se ne daju tijekom rane faze poroda, jer mogu usporiti ili zaustaviti trudove, niti se daju kad počne tiskanje jer mogu utjecati na dijete nakon rođenja.

14. Epiduralna anestezija

Epiduralna je injekcija lijeka u kralježnicu koja uklanja većinu osjećaja trudova.

Ona ima učinak nakon oko 30 minuta. Iako epiduralna nudi gotovo potpuni izostanak bola za većinu žena, postoje rizici: Ako se da prerano, prije nego što ste u poodmakloj fazi aktivnog poroda, epiduralna anestezija može usporiti ili zaustaviti porod, zahtijevajući druge intervencije (kao što je davanje lijekova ili pucanje membrane), kako bi stvari dalje napredovale.

Epiduralna može uzrokovati pad krvnog pritiska, a to povećava šanse da vaš liječnik možda mora upotrijebiti porodna kliješta (forceps) tijekom poroda, zbog povećanog opuštanja abdomena i vaše smanjene sposobnosti da tiskate. To čak može rezultirati potrebom za carskim rezom, ako je zaustavljen napredak u porodu.

Teško je unaprijed znati koje nemedicinske mjere udobnosti ili medicinsko ublažavanje bolova želite upotrijebiti. Kada je porod već u tijeku, možete donositi odluke u hodu, u skladu s intenzitetom i duljinom poroda. Sada je važno napraviti domaću zadaću. Saznajte sve što možete o postojećim opcijama, razgovarajte sa svojim zdravstvenim djelatnikom, i vjerujte da možete sami donositi odluke koje će biti najbolje za vas i vašu bebu.

Pristanak na kolačiće