Mogućnosti porođaja

Budite spremni na sve! Bebe rijetko kada slijede pravila na dan rođenja i stoga ni najbolje pripremljeni plan ne drži vodu kada krenu trudovi. Navedite svoje želje za savršeni porod u planu koji sastavljate, no nemojte se previše nadati da će sve baš tako ispasti. Znanje je svakako moć kada dolazi trenutak za porod. Stoga maksimalno iskoristite sve što vam je dostupno (sredstva za olakšavanje boli, položaje, pomagala za rađanje itd.) te budite odlučni u donošenju odluka. Zatim krenite na rađanje bez pretjeranih briga, spremni na svaki razvoj događaja. Ne zaboravite: bilo što da se dogodi, imat ćete savršeni nadzor.

NEMOJTE SE PREVIŠE BRINUTI Bilo da planirate porod kod kuće, u vodi ili biste se radije porodili u bolnici, najvažnije je biti spreman i krenuti hrabro u taj veliki pothvat. Svakako su važne vaše želje i emocije oko toga kako želite da izgleda porod, no nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi kada krenu trudovi. Vaše sasvim uobičajene emocije mogle bi se promijeniti kada dođe taj trenutak. Primjerice, mogla bi vam se svidjeti ideja o porođaju u vodi i planirali ste sve detalje, čak i boju ručnika. No zbog trudova iznenada vam nije do ničeg i ne želite ni prst umočiti u bazen za porađanje! Također trebate biti spremni na nepredvidive situacije: vaši trudovi mogli bi se posve skratiti i vaša bi se beba mogla roditi neočekivano brzo tako da niste imali vremena ni raspakirati torbu. Ili bi se trudnoća mogla toliko usporiti da će vas otpustiti iz bolnice nekoliko puta dok ne dođe do poroda. Možda će trebati nadzirati vašu bebu ili će joj trebati pomoć da bi izašla. Ili ćete shvatiti da unatoč svim nastojanjima da izbjegnete ublažavanje boli, ne možete izdržati sve to. Moguće su neočekivane promjene i iznenađenja tijekom tog velikog dana. Stoga budite spremni na sve.

IMAJTE NA UMU OPCIJE Najbolja priprema za rađanje jest saznati što više o svim dostupnim opcijama. Upoznajte i razumijte sve različite metode ublažavanja boli – vaš tečaj nakon rođenja djeteta obradit će detaljno te metode. Saznajte različite položaje dok čekate porod i za vrijeme poroda te ih vježbajte kod kuće. Stvarno je nemoguće točno pogoditi kako ćete se osjećati na kraju tog dana, pa se probajte pripremiti na to da ćete čučati, klečati na sve četiri, stajati ili ležati oslonjeni na partneru. Kada dođe taj trenutak, budite spremni improvizirati: slušajte signale tijela i slijedite preporuke ginekologa. Zabavite se isprobavajući razne predmete u rađaonici: lopte za rađanje, stolčić, vreće za sjedenje. Nemojte sve odbacivati, no istovremeno izrazite sve svoje želje od samog početka. I ne zaboravite, čak i ako stvari nisu po planu, što god se dogodilo, konačni rezultat i dalje će biti najljepši osjećaj koji možete zamisliti: prvo maženje sa svojom prekrasnom bebom.

Pristanak na kolačiće