Očekivanja naspram realnosti: Porod i rođenje djeteta

Rođenje mog sina proteklo je kao što sam zamišljala i totalno suprotno tome – i vjerujte mi, provela sam puno vremena razmišljajući o tome kako će sve proći!

Imala sam snažan osjećaj kakav će tijek porođaja biti, ali kad dođe do toga, morate proći kroz to da ga stvarno razumijete. Evo istine o rađanju – bol i radost poroda i rođenja djeteta – koje jednostavno ne može biti objašnjeno u knjizi!

Bol

Imala sam prirodni porođaj. Kako bi se pripremila za porođaj, išla sam 12 tjedana na trudnički tečaj i pročitala puno knjiga. Ali sam bila iznenađena kada sam otkrila da bol kod poroda nije konstantna. Ima mnogo „pauza” između trudova.

Ne bih rekla da su te pauze opuštajuće, ali one su dobrodošlo olakšanje. Pred kraj poroda, kako sam bila sve umornija, moje tijelo bi čak i „preskočilo” trudove kako bi mi dopustilo da se odmorim i povratim snagu.

Sram

Mislila sam da će mi biti neugodno zbog nemogućnosti kontrole tjelesnih funkcija koje prate porođaj. Većina žena će kakati ili piškiti na stolu zbog sile tiskanja kad beba treba izaći!

Ideja je bila tako ponižavajuća – sve dok se to nije dogodilo i meni. Vjerujte mi: Neće vas biti briga kad budete rađali

„Mrzim te!”

U filmovima, žene uvijek viču na svoje partnere nešto u stilu: „Mrzim te! Kako si mi to mogao učiniti?”

Moj suprug mi je pružio potporu, ljubav i uvijek činio točno što mi je bilo potrebno tijekom poroda. Nijednog trenutka nisam pomislila da mu kažem da ga mrzim! Umjesto toga, rekla sam mu iznova koliko ga volim i cijenim.

Ipak, postojala je i ravnoteža. Nekoliko stvari oko rođenja bile su kao što sam očekivala.

Bol

Bol je bio drugačiji nego što sam očekivala jer nije bio konstantan. I ukupna razina boli bila je kako sam je zamišljala. Prije rođenja, provela sam mnogo vremena zamišljajući koliki bol ću osjećati i kako bih ga podnijela – to mi je puno pomoglo. Zamislite bol i kako se nositi s njim. To će vam biti korisno na veliki dan.

Radost

Zamišljala sam trenutak rođenja mojeg djeteta i taj veliki i snažni osjećaj radosti kada ga ugledam.

I uspjela sam!

Rođenje mog sina bilo je duhovno i transformirajuće iskustvo za mog supruga i mene. Emocionalni potres koji sam imala nakon poroda tako me duboko uzdrmao.

To je uistinu bio najbolji trenutak mog života.

Pristanak na kolačiće