Što sve trebate znati o oporavku nakon poroda

Pitate se što se događa s vašim tijelom poslije porođaja? Saznajte više o bolovima nakon poroda, lochiji, epiziotomiji i još mnogo toga kako biste se brže oporavili i uživali ​​u svojoj novoj bebi.

Ovdje možete pronaći neke činjenice o porođaju, informacije o dolasku bebe i vaginalnom porodu. Rođenje je normalan fiziološki proces, ali tijekom dana i tjedana koji slijede nakon bebinog dolaska, vaše tijelo mora proći kroz razdoblje ozdravljenja. Zapravo, može proći i do godinu dana prije nego što se vaše tijelo u potpunosti ne vrati u stanje prije trudnoće. Iako postoji nekoliko razlika između ozdravljenja nakon vaginalnog poroda u odnosu na carski rez, opći proces ozdravljenja vrijedi za obje vrste poroda. U sljedećem dijelu možete pročitati o brojnim važnim činjenicama vezanima za porođaj. Nekoliko faktora može utjecati na ovo ozdravljenje, uključujući vaše opće zdravlje, prehrambeni status i stupanj umora ili stresa.

Kontrakcije maternice i involucija

Ubrzo nakon što je beba rođena, posteljica se odvaja od zida maternice i izbacuje. Područje gdje je posteljica bila pričvršćena je kao otvorena rana koja mora zacijeliti. Srećom, vaše tijelo brzo djeluje. U roku od nekoliko minuta nakon rođenja, maternica se čvrsto stisne kako bi zatvorila otvorene krvne žile na zidu maternice na mjestu posteljice. Ove kontrakcije maternice ponekad se nazivaju „naknadnim bolima" i možete ih osjetiti kao jake grčeve tijekom prvih nekoliko dana, nakon čega slabe. Možete ih iskusiti tijekom dojenja jer stimulacija bradavica potiče kontrakcije maternice. Možete uzeti analgetik (lijek protiv bolova) ako su ti grčevi previše neugodni. Posavjetujte se s primaljom ili liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova za bolove.

Odmah nakon rođenja možete osjetiti svoju maternicu u razini pupka. Radi kontrakcija imat ćete osjećaj da vam je maternica teška lopta u trbuhu. Svaki dan će biti sve manja i manja dok je ne budete uopće mogli osjetiti kroz trbušni zid. Kako se smanjuje u veličini, spušta se u zdjelicu iza stidne kosti. To se zove proces involucije i pokazuje da iscjeljenje napreduje. Dok ste još uvijek u bolnici, medicinska sestra će redovito provjeravati vašu maternicu kako bi pratila proces involucije. Ako se maternica ne grči kako treba, on ili ona mogu masažom stimulirati kontrakcije.

Lochia

Budući da treba i do 10 dana da mjesto posteljice potpuno ozdravi, tijekom tog vremena ćete primijetiti krvavi vaginalni iscjedak koji se zove lochia. Lochia će biti jarko crvena dan ili dva nakon poroda, slično kao kod obilne menstruacije. Zatim se količina smanjuje i postaje iscjedak tamno smeđe boje, a zatim ružičasti iscjedak, a do 10-tog dana bjelkasti iscjedak. Kad se dosegne ta točka, znat ćete da je mjesto posteljice potpuno zacijelilo. Ovaj proces se može ubrzati u žena koje doje, jer bebino sisanje majčinih bradavica stimulira kontrakcije maternice tako da ozdravljenje može biti brže. Dok lochia ne prestane, trebali biste izbjegavati spolne odnosek, voditi računa o higijeni perineuma (područje između anusa i vagine) tijekom dana kako bi se spriječilo unošenje bakterija u vaginalni trakt.

Podljevi oko očiju i modrice

Ako imate dugačak ili težak porod, možete primijetiti i druge fizičke znakove nakon rođenja za koje treba nešto vremena da zacijele. Neke žene zarade crne ili krvave oči; moguće su i modrice, u obliku malih točkicana obrazima ili većih modrica na licu i gornjem dijelu prsa. Svaka od njih može nastati kao posljedica snažnih napora tiskanja koji se upotrebljavaju u tiskanju sa zadrržavanjem daha u drugoj fazi poroda kako bi se olakšalo rođenje djeteta. Manje je vjerojatno da će se te točkice pojaviti ako se umjesto nasilnog zadržavanja daha upotrebljavaju lagani kontrolirani izdisaji. Ako i dođe do modrica, nestat će unutar nekoliko dana.

Zacjeljivanje reza

Bilo da se radilo o vaginalnom porodu ili carskom rezu, vjerojatno će postojati rez koji je potrebno liječiti. Kod vaginalnog poroda može biti potrebna epiziotomija. Ovaj mali rez, napravljen je radi povećanja vaginalnog otvora neposredno prije izrona bebine glave, a zatim se popravlja šavovima. Kao i kod bilo kojeg reza, ozdravljenje od epiziotomije traje nekoliko tjedana. Tijelo će apsorbirati šavove, ali rez može biti osjetljiv i bolan prvih tjedan ili dva nakon poroda. Infekcija je moguća ako se ne pazi na čistoću reza; ali ako se primjenjuje dobra perinealna skrb (pogledajte dolje), to se ne bi trebalo dogoditi.

Ako se radi o porodu carskim rezom, trbušnom rezu treba dulje da zacijeli. Ako carski rez nije bilo planiran i dogovoren, ali je došlo do njega nakon što ste neko vrijeme imali trudove, potreban vam je oporavak i od porođaja i od operacije. Uz iste komponente oporavka o kojima je bilo govora kod vaginalnog poroda (involucija maternice i lochia), morate proći i oporavak od kirurškog zahvata. Ovaj je oporavak puno dulji i traje četiri do šest tjedana.

Mjesto carskog reza će vjerojatno biti bolno nakon prestanka učinka anestezije. Po potrebi se mogu propisati lijekovi za bolove; u početku će to vjerojatno biti jači narkotički analgetik radi kojega ćete osjećati ošamućenost i pospanost. Ako se šavovi sami ne rastvore, uklanja ih se oko pet dana nakon poroda. Neki liječnici upotrebljavaju metalne spone radije nego šavove kako bi zatvorili rez; isto ih se uklanja nekoliko dana nakon poroda. Radi šavova ili spojnica možete imati osjećaj vučenja dok vam koža zacjeljuje. Zato što se urinarni kateter mora umetnuti u mjehur prije operacije, nakon što ga se ukloni nakon operacije važno je piti puno tekućine i često mokriti kako bi se spriječilo infekcije mjehura.

Pojačivači cirkulacije

Kako bi se potaknula dobra cirkulacija nakon operacije, od vas će biti zatraženo da mrdate nogama, savijate stopala i mrdate nožnim prstima čim anestezija prestane djelovati. Zatražit će od vas i da sjedite na rubu kreveta, da sjedite na stolici, a zatim i da prošetate unutar prvog dana nakon poroda; mogu vam naložiti da nosite elastične čarape kojima se potiče dobra cirkulacija i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Budući da je proces ozdravljenja složeniji kod poroda carskim rezom, ostat ćete u bolnici neko dulje vrijeme, možda tri do pet dana.

Savjeti za liječenje kod kuće

Kada se vratite kući nakon poroda, nastavak procesa ozdravljenja postaje vaša odgovornost. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći promicati ozdravljenje i udobnost:

• Koristite sporo opušteno disanje i masažu ako imate problema s bolovima nakon poroda. Ako ove mjere ne pomažu, uzmite propisane lijekove protiv bolova koje je preporučio vaš liječnik. Imajte na umu da bolovi nakon poroda pokazuju kako involucija i ozdravljenje napreduju, što je dobar znak. • Kako biste spriječili infekciju reza gdje je obavljena epiziotomija, stavite čisti sanitarni uložak barem svakih četiri do šest sati. Uložak uvijek vadite od naprijed prema natrag kako bi se izbjeglo povlačenje bakterije iz debelog crijeva u vaginu. Čistite perineum nakon mokrenja ili stolice izlijevanjem tople vode po osjetljivom području koje potom tapkajući osušite jastučićima od gaze. Sjetite se uvijek se brisati od sprijeda prema straga. Sjednite u toplu kupku („sjedeća kupka") ili pomoću toplih obloga potičite zacjeljivanje rana. Vježbe kontrakcije/opuštanja dna zdjelice (Kegels) poboljšat će cirkulaciju u tom području te poticati zacjeljivanje. • Slijedite upute koje ste dobili u bolnici za njegu carskog reza. Neka povoj bude čist i suh. • Hranite se zdravo kako biste ubrzali proces zacjeljivanja. Unosite u organizam bjelačevine, vitamine i puno tekućine. • Nemojte nastaviti sa seksualnim odnosima dok lochia ne prestane, a mjesto epiziotomije ne zacijeli; u trenutku vam isto tako možda uopće neće biti do seksa, zbog umora. Svom partneru možete na drugi način pokazati da ga još uvijek volite, unatoč činjenici da je veliki dio vaše emocionalne energije vjerojatno u ovom trenutku usmjeren na ono što se događa s djetetom. • Odmarajte! To je ključna sastavnica u procesu ozdravljenja. Nemojte raditi previše prebrzo, iako biste se mogli osjećati dobro. Jedine aktivnosti koje obavljate trebale bi se odnositi na brigu o djetetu. Neka netko drugi brine o tome što treba obaviti, kuhanju, pranju rublja i drugim kućanskim poslovima. Planirajte unaprijed kako bi pomoć za te aktivnosti bila dostupna. • Spavajte kada beba spava. Budući da se očekuje da ćete imati mnogo noći s prekidima sna, morat ćete to nadoknaditi spavajući tijekom dana. Trebali biste težiti da odspavate onoliko sati u razdoblju od 24 sata (iako u više segmenata) koliko ste spavali prije nego što je beba rođena. Isključite telefon i objesite „Ne ometaj!" znak na vrata.

Kada nazvati svog zdravstvenog djelatnika

Obratite se svom liječniku ili primalji ako uočite bilo koji od ovih znakova, jer oni mogu ukazivati ​​da se zacjeljivanje ne odvija kako treba, ili da se u vama razvija infekcija: • temperatura iznad 37,78 stupnjeva Celzijevih koja traje duže od jednog dana. • svijetlo crveno ili obilno krvarenje (lochia) nakon četvrtog dana nakon poroda, ili vrlo veliki krvni ugrušci u lochiji. • Lochia koja ima neugodan miris. Normalna lochia bi trebala imati malo ustajao miris, vrlo slično kao kod normalnog menstrualnog krvarenja. • Bol u donjem dijelu trbuha, nakon prvih nekoliko dana nakon poroda. • Znakovi infekcije (crvenilo, toplina, oteklina, curi iscjedak) na mjestu epiziotomije ili carskog reza.

Ako slijedite ove preporuke, iznenadit ćete se koliko brzo ćete se osjećati kao da ste se vratili u „normalu" nakon poroda. Budući da je porođaj normalan proces, a ne bolest, vaše tijelo će brže zacjeljivati. A nekoliko dana nekih manjih tegoba dok ne ozdravite bit će zasjenjeni radošću držanja nove bebe u naručju!

Čitanje o činjenicama vezanima uz porod svakako će biti korisno.

Pristanak na kolačiće