Početak poroda: 3 jasna znaka

Elaine Zwelling Kako se veliki dan približava, možda se pitate kako znati kada počinje porod. Iako trudnoća izaziva mnogo promjena u tijelu žene, ne brinite: Gotovo uvijek imate znakove i intuicijom ćete ih prepoznati.

Postoje tri pokazatelja koji govore da će porod početi za dan ili dva. Evo što trebate znati.

1. Pucanje vodenjaka

Količina bistre amnionske tekućine koja izlazi iz vrećice i istječe iz rodnice razlikuje se od žene do žene. Za neke to može biti par kapi, a za druge prava poplava.

Začudo, ovaj predznak poroda prvi je simptom u manje od 25 posto žena. Može se također dogoditi i tijekom poroda, umjesto prije njega.

Međutim, kad se dogodi prije, postoji dobra prilika da će porod započeti u roku od 24 sata. Ako vam pukne vodenjak, odmah obavijestite svog liječnika. Zabilježite vrijeme pucanja, boju i količinu tekućine te ima li neki neugodan miris. Sve te informacije prenesite svom zdravstvenom djelatniku.

2. Cervikalni čep

Dan ili dva prije nego što počnu trudovi, možda ćete primijetiti ružičast ili krvlju prošaran iscjedak sluzi. Cervikalni čep zapravo služi za zatvaranje cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće.

Ne primjećuju sve žene taj iscjedak, a nekima trudovi počnu prije izbacivanja čepa. Također, imajte na umu da cervikalni čep nije isto kao smeđi, krvavi iscjedak koji možete imati nakon vaginalnog pregleda u prenatalnoj njezi, koji nikako nije razlog za brigu.

Trudovi

Najvažniji znak da porod počinje jest početak redovitih kontrakcija maternice. U početku te kontrakcije sliče na menstrualne grčeve ili bol u donjem dijelu leđa koji dolazi i odlazi svakih 20 do 30 minuta.

Postupno, bolovi ili grčevi postaju jači i duže traju. Kontrakcije također postaju češće sve dok ne dođu na intervale od tri do pet minuta.

Kako biste mjerili kontrakcije, zabilježite točno vrijeme njihovog početka i koliko traju.

Kao i uvijek, ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku! Ovo bi mogao biti početak zadnjih trenutaka trudnoće!

Pristanak na kolačiće