Mogućnosti za porod djeteta. Čemu toliko priče oko poroda u vodi?

Vodene bebe Jeste li razmišljali o rađanju u porodnom bazenu? Sviđa vam se ideja, ali ste zabrinuti zbog rizika? Rađanje u vodi je sve popularnije i nudi alternativu tradicionalnim metodama. Ako vaša bolnica nudi ovu mogućnost, izrazite svoju želju primalji dosta unaprijed, ali budite spremni biti fleksibilni jer će bazen već možda biti u uporabi na veliki dan pa ćete morati ponovo promisliti o svojim planovima. VODA I POROD Jeste li ikada primijetili kako se divno osjećate nakon što uronite u toplu kupku, kada ste napeti ili vas nešto boli? Isto pravilo vrijedi u kasnim fazama trudnoće, kada težina i pritisak bebe uzrokuju bolne zglobove kao i tijekom rođenja djeteta kada vas trudovi i koloplet emocija čine napetom.

ISCJELITELJSKA MOĆ VODE Sjedenje u toploj vodi ili stajanje pod toplim tušem opuštaju mišiće i ublažavaju nemir prije poroda bebe. Upotreba vodene terapije (hidroterapija) može pomoći opustiti maternicu dopuštajući joj da učinkovitije funkcionira, što je dobar korak prema sniženju povišenog krvnog tlaka. Ono što je najvažnije, ako možete ostati mirni tijekom poroda, bolje ćete se kontrolirati i moći ćete se bolje nositi s rođenjem djeteta.

SAVJETI ZA KADU Dokle god se vaš porod odvija normalno, sigurno je poroditi bebu u vodi. Ovisno o sadržajima dostupnima na mjestu poroda možete imati topli tuš, naslonjeni na zid ili sjediti na stolici, puštajući da vam mlaz pada na leđa ili trbuh; ili možete leći u kadu ili bazen za rađanje. Ako planirate upotrijebiti vodu za rođenje djeteta, donesite jastuk na napuhavanje ili presavijeni ručnik kako biste ga podmetnuli pod vrat dok se opuštate. U slučaju planiranog poroda u vodi, vaš porođajni partner vam se može i pridružiti u vodi (tako da bi on ili ona trebali ponijeti kupaći kostim).

Kada budete u posjetu bolnici, doznajte hoćete li imati pristup tušu ili kadi. Ako mislite da biste htjeli upotrijebiti vodu tijekom samog poroda, to zahtijeva pažljivo planiranje. Trebali biste dosta ranije razgovarati s primaljom kako biste provjerili koje su vam opcije dostupne te provjeriti www.activebirthcentre.com.

Pristanak na kolačiće