Plan poroda bebe. Ne zaboravite spakirati što vam treba za porod

BabyCenter.com with Prof. Dieter Wolke Izbjegnite žurbu u zadnji trenutak! Na vrijeme spakirajte bolničku torbu prije termina poroda. Ovdje je navedeno sve što vi, vaš partner i vaša beba trebate, a neke druge stvarčice radije ostavite kod kuće.

Najpedantnije majke misle na svaki detalj dok pakiraju svoju bolničku torbu i imaju unaprijed pripremljen plan za porod. Dok mnogi drugi koji već imaju iskustva s tim zgrabe par stvari i u zadnji čas odu i obave porod. Sastavili smo popis stvari koje možete ponijeti kada se približi dan poroda.

Za bebu

Autosjedalica za dojenče

Robica za odlazak kući (jednodijelna elastična robica je najlakša)

Plahta (deblja ako je hladno vani)

Nekoliko krpica za novorođenče (ako upotrebljavate frotirne ručnike izostavite svoje kopče)

Par čarapa ili cipelica

Kapa

Grickalice za dječje nokte – „Bolnica u kojoj se rodio moj sinčić nije imala grickalice zbog straha od odgovornosti ako se nešto dogodi, pa je zbog toga moj sin izgrebao lice prije nego je navršio 12 sati", rekla nam je jedna majka.

Male, tanke rukavice bez prstiju koje ne grebu često su jako korisne.

Za mamu

Roba za odlazak kući. Ponesite nešto lagano i što možete brzo obući, po mogućnosti nešto od robe za trudnice te par ravnih cipela. Posljednje oko čega biste sad nakon poroda trebali razbijati glavu jest to je li odjeća koju nosite atraktivna.

Grudnjak za dojenje, jastučići za grudi, sanitarni ubrusi i prostrano donje rublje za trudnice. Koje god donje rublje obukli, vjerojatno ćete ga zaprljati tijekom nekoliko dana nakon poroda, čak i ako imate higijenske uloške.

Haljinica, noćna haljina, papuče i nekoliko pari čarapa (no nemojte donijeti odjeću kao da idete na bal; vaša noćna haljina mogla bi se zaprljati ako je budete nosili tijekom poroda ili nakon njega). Unaprijed osmislite plan poroda koji će vam pomoći da ga obavite na organiziran način. U ranoj fazi trudnoće možda ćete htjeti hodati hodnikom i želite imati vlastitu haljinicu i papuče.

Toaletni artikli. Četkica za zube, pasta za zube, šampon, losion, sapun, četka za kosu, labelo, dezodorans i šminka, ako vam je to važno.

Klupica (ako ste niski, a krevet je visok) vam može pomoći da vas manje boli ako ste imali težak porod ili ste imali problema s leđima i/ili primili inekcije.

Štivo za čitanje, ako vam je to hobi. Jedan suprug je proveo rane faze trudnoće čitajući knjige „Zima jednog lava" dok je njegova supruga čitala „Engleski pacijent". „Kada se sjetim, mislim da sam nosila časopis News of the World ili Vogue – nešto bez veze sa slikama", rekla je.

Vaš adresar, mnogo robe za presvlačenje i/ili punu telefonsku karticu. Nakon rođenja vaše bebe htjet ćete sigurno nazvati obitelj i prijatelje i javiti im dobru vijest.

Za tatu/partnera pri porodu

Nekoliko osnovnih toaletnih artikala (pogledajte popis „Za mamu")

Dodatnu robu

Neke grickalice

Fotoaparat/videokameru. Netko treba zabilježiti veliki događaj rođenja bebe!

Kupaće gaće. Ako vodenjak vašeg partnera još nije pukao i ona bi se htjela okupati ili otuširati tijekom poroda, možda ćete joj se htjeti pridružiti.

Što ne ponijeti

Nakit

Gotovinu, kreditne kartice i druge vrijedne stvari

Posao. Da, poznati su nam marljivci koji su slali fakseve iz bolničke sobe, obavljali telefonske razgovore i pregledavali Excel dokumente uz porađanje!

Pristanak na kolačiće