Porod i simptomi trudova. Izgleda da je vrijeme za porod

Beba na putu? Evo što trebate znati o puknutim membranama i krvarenju. Kako razlikovati prave trudove od lažnih i kada nazvati liječnika. Što je veliki dan sve bliži, razmišljate hoćete li znati prepoznati simptome poroda. Ne brinite: tijelo žene gotovo uvijek daje signale koje treba, a žena ih instinktivno brzo prepoznaje. Na što paziti:

Znakovi skorašnjeg početka poroda

Početak poroda: Trudovi

Pravi ili lažni trudovi?

Poziv

Znakovi skorašnjeg početka poroda

Dva su glavna pokazatelja da ćete se početi porađati za dan ili dva:

  1. Puknuće membrane (vodenjaka). Možda ste čuli da se to naziva pucanje vodenjaka. Količina prozirne tekućine vodenjaka koja iscuri van i teče iz vagine razlikuje se od žene do žene. Za neke je to samo kap, dok za druge to može biti prava poplava. Začudo, ova najava poroda je prvi simptom kod manje od 25 posto žena. Do toga može doći i tijekom porođaja umjesto prije. No ako se dogodi prije porođaja, možda će porođaj početi unutar 24 sata. Ako vam pukne vodenjak, odmah o tome obavijestite svojeg liječnika ili ginekologa. Uočite vrijeme kada je došlo do toga, boju i količinu tekućine i jeste li pritom osjetili neugodan miris. Prijavite sve to vašem liječniku.

  2. Krvarenje. Dan ili dva prije pojave trudova, možda ćete zamijetiti ružičasti ili krvavi sluzavi iscjedak. To krvarenje je sluzavi čep koji je zatvarao grlić maternice. Neće svaka žena zamijetiti taj iscjedak, a kod nekih će početi trudovi prije ispadanja sluzavog čepa. Također imajte na umu da krvarenje nije isto što i smećkasti, krvavi iscjedak koji biste mogli imati nakon vaginalne kontrole na pretporođajnom pregledu, što nije nikakav razlog za zabrinutost.

Početak poroda: Trudovi

Jasan dokaz da ste krenuli rađati jest početak redovitih kontrakcija maternice. Najprije se te rane kontrakcije osjećaju kao menstrualni grčevi ili bol u donjem dijelu leđa te se ponavljaju svakih 20 do 30 minuta. Postupno se pojačavaju bol i grčevi te traju dulje. Najupečatljiviji simptomi porođaja su sve učestaliji trudovi dok se ne počnu javljati svakih tri do pet minuta. Do vremena pojavljivanja trudova zapišite točno vrijeme kada počne svaki od njih i koliko traje.

Poziv

Trebali biste nazvati liječnika ako smatrate da ste počeli rađati. Ponesite svoje bilješke kada zovete liječnika kako biste mogli navesti točne podatke o simptomima trudova. Nemojte se bojati nazvati ga bilo kad, po danu ili usred noći. Vaš liječnik zna da trudovi ne počinju uvijek između devet i pet. A kada su na liniji liječnici ili ginekolog, oni očekuju poziv u bilo koje doba.

Također imajte na umu da ne morate odmah juriti u bolnicu. Zapravo, ako je to vaša prva beba, većina liječnika ili ginekologa predložit će vam da ostanete kod kuće dok se trudovi ne budu ponavljali svakih pet minuta. Ako ste već imali porod, liječnik će vas možda pozvati da dođete prije u bolnicu jer bi vaši trudovi mogli napredovati brže.

Kada shvatite da ste počeli rađati, osjećat ćete razne emocije: uzbuđenje, ushićenje, nećete vjerovati da vam se to događa. Nastojite ostati smireni i usredotočeni na porođaj. Pobrinite se da uz vas bude vaš partner ili prijatelj koji će zabilježiti simptome, praviti vam društvo i povesti vas u bolnicu kada dođe vrijeme za porod. A što je najvažnije, imajte pouzdanje da ćete uspjeti obaviti veliki zadatak: donijeti na svijet novu bebu!

Pristanak na kolačiće