Što ponijeti u bolnicu, a što ne

Deidre Uria Jupi! Dostigli ste 37. tjedan trudnoće, što znači da je dijete doseglo puni termin, prema klinici Mayo Clinic.

U ovom trenutku, beba se može sigurno poroditi, zato je najbolje pripremiti plan za porod i popis „koga zvati" i pakirati torbu za bolnicu (ako već to niste napravili).

Osim identifikacijskih isprava, telefona/punjača i potrebne bolničke dokumentacije, sastavili smo jednostavan popis za provjeru stvari koje je potrebno pakirati.

Stavke za trudove i porod

• Napravite nekoliko kopija koje ćete podijeliti sestrama, anesteziologu, primalji i ginekologu.

Balzam za usne. Pijenje nije dopušteno za vrijeme trudova i poroda, stoga bi vam se usne mogle osušiti. Namažite usne balzamom da bi ostale vlažne.

Kopče za kosu. Držite kopče za kosu pri ruci kako bi je lako mogli pričvrstiti.

Glazbeni player i prijenosni zvučnici. Napravite popis pjesama za smirenje i motivaciju te ga učitajte na glazbenom playeru ili mobilnom telefonu.

Tablet. Pregledavajte omiljene aplikacije ili pregledavajte internet dok traju trudovi i najavite dolazak bebe udaljenim prijateljima i rodbini putem e-pošte ili društvenih mreža.

Štivo za čitanje. Skretanje pažnje bijegom u omiljenu knjigu ili časopis izvrsna je ideja jer porod može trajati od 12 do 24 sata za prvorotkinje, prema klinici Mayo Clinic.

Grickalice/novac za partnera. Možda vi nećete moći jesti, ali vaš bi partner mogao ogladnjeti za vrijeme trudova i poroda.

Kamera. Opremite partnera napunjenom videokamerom ili fotoaparatom kako bi zabilježio dolazak bebe i prve trenutke.

Artikli za boravak u bolnici nakon poroda

Spomenar. Željet ćete zabilježiti podatke o porodu i imati spremnu praznu stranicu kako biste izložili otiske bebinih stopala.

Udobna odjeća. Spakirajte široku odjeću koja se lako skida za preglede i dojenje. (Ako je planiran porod putem carskog reza, trebali biste uzeti dvostruko više odjeće, jer će boravak u bolnici biti dvostruko dulji.)

Čarape i papuče. Zadržite noge toplima i čistima dok hodate po sobi i do dječje sobe.

Naočale. Za vrijeme poroda i oporavka nakon poroda oči bi vam mogle biti previše osjetljive za leće stoga pri ruci držite naočale.

Pulover i ogrtač. Bolničke sobe mogu biti hladne, stoga budite spremni.

Higijenske potrepštine. Ubacite četkicu za zube, pastu za zube, šampon za kosu, regenerator, sapun, dezodorans, parfem, četku za kosu, proizvode za uređivanje kose i šminku u torbicu za kozmetiku.

Sušilo za kosu. Ako želite osušiti ili oblikovati kosu, trebat će vam vlastiti pribor.

Bebina odjeća za odlazak kući. Trebat će bodi, bodi sa stopalicama, kapica i dekica za zamatanje.

Bolnica pruža mnoga sredstva koja ste možda planirali pakirati, uključujući sljedeće

Ogrtač. Možda će vam biti lakše nositi bolnički ogrtač za vrijeme i nakon poroda.

Jastuk i deka. Dio su bolničkih kreveta, ali ako će vam vlastiti jastuk i/ili deka pružiti dodatnu ugodu, slobodno ih ponesite.

Jastučić za dojenje i krema za bradavice. Ako dojite, savjetnica za dojenje pružit će vam jednokratne jastučiće za dojenje i kremu za bradavice.

Pelene, maramice i krema. Kolijevka vaše bebe bit će opremljena sa svim potrebnim za mijenjanje pelena za vrijeme vašeg boravka u bolnici.

Obrišite znoj s čela i maknite „pakiranje torbe za bolnicu" s popisa zadataka. Stavite torbu za bolnicu blizu vrata kako biste je mogli brzo zgrabiti kad dođe veliki dan.

Pristanak na kolačiće