Tečajevi za trudnice i porod. Osnovne vještine za uspješan porod i život

Tehnike samopomoći kod porođaja

Svi smo čuli izreku „um caruje" i ako ste upoznati s meditacijom ili drugim tehnikama opuštanja znate koliko je važna mentalna snaga kod kontrole reakcija vašeg tijela na stres, bol i strah. To je posebno korisno kada dolazi trenutak za porod. Mnogo je načina koje možete upotrijebiti za ublažavanje boli ili osjećaja panike tijekom poroda. No kao i sve druge vještine, vježba čini majstora. Stoga je važno početi što prije.

Nove vještine za porod i drugo

Mnoge tehnike za kontrolu boli naučit ćete na tečajevima za postporođajni period i porođaj koje mogu biti jako korisne ne samo za porođaj vaše bebe. Tehnika disanja tijekom boli kod trudova i opuštanje kako biste kontrolirali nelagodu i bojazan prilikom rađanja smanjit će potrebu upotrebe lijekova tijekom poroda. Ako vaše tijelo bude bez lijekova, to bi moglo pospješiti porođaj i bit će sigurno bolje za bebu, jer mnoga sredstva protiv boli u nekoj mjeri mogu utjecati na vašu bebu. U međuvremenu imajte na umu da je vaše tijelo opremljeno izvanrednim mehanizmima za podnošenje boli tako da možete hrabro dočekati dan poroda.

Dugoročna korist

Nova vještina pomoći će vam i nakon poroda. Iste tehnike mogu biti vrlo korisne kod suočavanja s drugim nelagodama i stresovima tijekom života. One vam mogu pomoći da se opustite dok učite kako dojiti dijete ili će vam pokazati kako ostati sabran tijekom kritičnih perioda roditeljstva.

Pripremite se

Tečajevi za trudnice koje ste odabrali imat će vlastiti program i, ako to platite, mogu ponuditi specijaliziranu obuku u vezi s određenim vještinama opuštanja, joge i masaža. Međutim, sve radionice za postporođajni period obrađuju standardne vještine disanja i tehnike kretanja koje su uobičajene za porođaj. U nastavku navodimo neke koje biste svakako trebali naučiti i upotrijebiti posljednjih tjedana trudnoće:

* Disanje tijekom boli

Postoje posebni načini disanja koji vam mogu pomoći da se opustite, usredotočite i podnesete trudove prilikom porođaja. Tijekom radionica za postporođajni period vaš voditelj radionice pokazat će vam kako disati duboko između trudova i brzo dahtati kada se bol pojača. Pravilno disanje posebno je važno za drugu fazu trudnoće kada morate pokušati kontrolirati jaki nagon za tiskanjem prilikom porođaja. Disanjem možete ublažiti osjećaj nelagode i panike te se možete smiriti u svakodnevnim stresnim situacijama.

* Vježbe za zdjelicu

Postoje jednostavne vježbe koje možete raditi dok se pripremate za porod kako biste osnažili trbušne mišiće i područje zdjelice. Vaš ginekolog će pokazati kako možete očvrsnuti mišiće koje možda niste ni znali da imate! Podizanje i spuštanje zdjelice može biti korisno za ublažavanje nelagode kod „leđnih trudova". Pritom se trudovi osjete preko donjeg leđnog dijela, a ne trbuha. Kretnje zdjelice mogu pomoći i bebi u prednjem položaju (potiljak prema naprijed i lice okrenuto prema vama) spremnoj za rođenje. Vježbe zdjelice općenito pomažu za bolje držanje tijela.

* Opuštanje

Opuštanje pojedinačnih dijelova tijela pomaže da se smirite i rasteretite. To bi moglo i ublažiti bol kod sljedećih trudova. Pravilno opuštanje vašeg tijela je vještina za cijeli život, pa ćete je moći upotrijebiti kad god budete napeti.

* Mašta može svašta

Tijekom poroda možete zamisliti nešto ugodno i to će vam pomoći da ne mislite samo na bol i ostanete smireni i pozitivni tijekom i između trudova. Kada god vam se pojave trudovi, pomoći će vam da se smirite.

Pristanak na kolačiće