Vaša prva beba i želite biti dobra mama – raspored trudničkih i porođajnih tečajeva

Prizor s tečaja Vaša predodžba o tečaju za trudnice može se temeljiti na prizorima s tečaja i glasinama drugih budućih roditelja. A ideja o sjedenju na podu u krugu i vježbanju tehnika disanja s potpunim strancima možda neće biti privlačna ni vama ni vašem partneru. No nemojte dopustiti da zbog predrasuda odustanete. Veći dio tečajeva su opuštena i zabavna iskustva u kojima će parovi pronaći odgovore na sva svoja pitanja, dijeliti svoje brige i stjecati ključno znanje za pripremu za taj veliki dan. Prije prijave obavezno provjerite sve dostupne opcije na vašem području.

I BEBA ĆE IMATI KORISTI Tečajeve za trudnice smatrajte vrlo korisnima za vas, vašu bebu i vašu obitelj općenito. Bilo da je to vaša prva ili druga beba, pohađanje tog tečaja ili usvajanje novih informacija i vještina od drugih ne znači da ste loša mama! Ono što je dobro za mamu dobro je i za bebu, pa čak i za tatu! Evo nekih informacija koje će biti obrađene na vašem tečaju za trudnice:

* DOBRA HRANA Kako zadržati dobro uravnoteženu prehranu. Zbog kvalitetne prehrane ne samo da ćete se osjećati dobro, nego će pomoći da beba raste i razvija se kao izvanredna priprema za rođenje.

* VJEŽBE ZA DVOJE Kada očekujete prvu bebu, posebno je važno naučiti vježbati sigurno tijekom trudnoće. To je odlična priprema za porođaj i lakše podnošenje bolova. Dok vježbate, vaše srce radi brže i potiče cirkulaciju, a time i povećava protok krvi kod vaše bebe. Vaša beba mogla bi vam signalizirati svoje zadovoljstvo češćim pokretima i udarcima nakon što završite vježbu.

* O i O Važnost odmora i opuštanja uz neke tehnike pomoći će vam da lakše podnesete trudnoću i porođaj. Kada se opustite, vaše mirno, blaženo stanje koristi i mališanu u vašem trbuhu. To bi moglo utjecati i na njegove buduće reakcije na stres, a tako biste lakše bili dobra mama.

* LAGANO DIŠITE Evo par savjeta za tehniku disanja do rođenja. Tehnike kontroliranog disanja koje se upotrebljavaju tijekom trudnoće neće vam pomoći samo u tome da lakše podnesete trudove, nego će i omogućiti dovoljnu opskrbu bebe kisikom. Vježbanje disanja prije rođenja može vam pomoći i da se opustite te koristi i vama i vašoj bebi. * KORISTI OD MASAŽE Kako možete iskoristiti blagodati masaže tijekom porođaja. Neodoljiva moć dodira posebno je korisna za ublažavanje opće nelagode tijekom trudnoće i pomaže da se lakše podnese porod. No važno je da vaš partner zna siguran i djelotvoran način masaže. I vašoj bebi to će itekako goditi! Ovo je izvanredan način da vi i vaš partner komunicirate s vašim mališanom sada i ubuduće.

* POLOŽAJI KOJI VAM GODE Pokretima i različitim položajima možete olakšati nelagodu tijekom trudnoće, trudova i poroda. Ne možete unaprijed znati koji će vam položaji goditi tijekom poroda, posebice kod prve bebe. No ako znate sve mogućnosti moći ćete odabrati ono što vam odgovara. Pokretima se ublažuje efekt trudova i to može olakšati napredovanje vaše bebe prema porođajnom kanalu i kroz zdjelicu. Određeni položaji pri porodu olakšat će bebi da se porodi djelovanjem gravitacijske sile!

Kako biste saznali više o radionicama za postporođajni period, obratite se ginekologu, kontaktirajte s porodilištem vaše bolnice ili drugima koji organiziraju vlastite tečajeve. Koju god odluku donijeli, izvucite maksimalnu korist iz tih programa i iskoristite vrijeme dok ste s drugima koji poput vas jedva čekaju na prinovu i također daju sve od sebe da budu super mame!

Pristanak na kolačiće