Podrška za nove mame

Bez obzira na vaše okolnosti, nemojte pokušati sami prolaziti porod ni prve dane kao nova mama. Kada dobijete novorođenče, treba vam sva pomoć i podrška koju možete imati. Ginekolozi i zdravstveni djelatnici pružaju smjernice i medicinske savjete, no prijatelji i rodbina također su ključni igrači. Trebat će vam velika pomoć oko kućanskih poslova i dodatni par očiju i ušiju da budno motre vašu bebu dok drijemate i stječete snagu za nove pothvate.

Malo pomoći čini velike stvari

Porođaj i briga za novu bebu nešto je što nitko ne bi trebao činiti potpuno sam. Istraživanje je pokazalo da je prava podrška itekako korisna prije, tijekom i nakon poroda. Zbog toga vaš ginekolog treba biti uz vas tijekom trudnoće te će biti stalno dostupan tijekom prvih tjedana nakon poroda. Nakon rođenja patronažne sestre posjećivat će vas u početku svaki dan, a zatim svakih nekoliko dana dok za vas ne bude zadužen lokalni zdravstveni djelatnik. Zadatak patronažne sestre je budno pratiti zdravstveno stanje i dobrobit vas i vaše bebe u početnom periodu nakon poroda. Ako bude sve u redu otprilike nakon dva tjedna, lokalni zdravstveni djelatnik bit će nadalje zadužen za dobrobit vas i vaše bebe.

Osloni se na mene

Ako prijatelji i rodbina mogu ponuditi pomoć tijekom poroda i nakon, svakako je prihvatite. Zamolite ih da vam kuhaju i pripremaju ukusne obroke kada se vratite iz bolnice, jer ćete i vi i vaš partner biti preumorni za to! Ne ustručavajte se zamoliti ih da vam pospreme dom! Njihova nagrada bit će dodatna doza držanja i maženja s bebom. Ako ste zabrinuti ili imate bilo kojih dvojbi, obratite se svojem liječniku ili ginekologu. Nemojte sami rješavati probleme, nego zatražite pomoć drugih kako biste se potpuno posvetili svojoj bebici.