Zatražite podršku

Podrška za nove mame

Bez obzira na vaše okolnosti, nemojte pokušati sami prolaziti porod ni prve dane kao nova mama. Kada dobijete novorođenče, treba vam sva pomoć i podrška koju možete imati. Ginekolozi i zdravstveni djelatnici pružaju smjernice i medicinske savjete, no prijatelji i rodbina također su ključni igrači. Trebat će vam velika pomoć oko kućanskih poslova i dodatni par očiju i ušiju da budno motre vašu bebu dok drijemate i stječete snagu za nove pothvate.

Malo pomoći čini velike stvari

Porođaj i briga za novu bebu nešto je što nitko ne bi trebao činiti potpuno sam. Istraživanje je pokazalo da je prava podrška itekako korisna prije, tijekom i nakon poroda. Zbog toga vaš ginekolog treba biti uz vas tijekom trudnoće te će biti stalno dostupan tijekom prvih tjedana nakon poroda. Nakon rođenja patronažne sestre posjećivat će vas u početku svaki dan, a zatim svakih nekoliko dana dok za vas ne bude zadužen lokalni zdravstveni djelatnik. Zadatak patronažne sestre je budno pratiti zdravstveno stanje i dobrobit vas i vaše bebe u početnom periodu nakon poroda. Ako bude sve u redu otprilike nakon dva tjedna, lokalni zdravstveni djelatnik bit će nadalje zadužen za dobrobit vas i vaše bebe.

Osloni se na mene

Ako prijatelji i rodbina mogu ponuditi pomoć tijekom poroda i nakon, svakako je prihvatite. Zamolite ih da vam kuhaju i pripremaju ukusne obroke kada se vratite iz bolnice, jer ćete i vi i vaš partner biti preumorni za to! Ne ustručavajte se zamoliti ih da vam pospreme dom! Njihova nagrada bit će dodatna doza držanja i maženja s bebom. Ako ste zabrinuti ili imate bilo kojih dvojbi, obratite se svojem liječniku ili ginekologu. Nemojte sami rješavati probleme, nego zatražite pomoć drugih kako biste se potpuno posvetili svojoj bebici.

Pristanak na kolačiće