Znakovi trudničkih trudova. Zašto je ponekad potreban carski rez

Sve manje carskih rezova Većina poroda provodi se bez većih liječničkih zahvata. Ponekad se radi sigurnosti savjetuje majkama da pristanu na carski rez. U tim slučajevima primit ćete izvanrednu podršku i sve informacije prije carskog reza, a porod vaše bebe obavit će se u dogovorenom terminu. No kod nekih žena mogu se pojaviti komplikacije koje zahtijevaju hitnu primjenu carskog reza. To je rijedak slučaj. Ipak si uzmite malo vremena da se saznate što više o tom postupku.

Sve o carskom rezu Ovaj liječnički zahvat provodi se u iznimnim slučajevima. Većina trudnoća i poroda prođe bez problema. No nećete ništa izgubiti ako se informirate o neuobičajenim slučajevima i znate što više o tome. Do sada ste vjerojatno saznali što je sve uključeno u porod carskim rezom. To je kirurški zahvat tijekom kojeg se beba porađa kirurškim putem, odnosno vadi iz maternice kroz prorez na trbuhu majke. Tijekom svoje trudnoće možda ste već čuli da su posljednjih godina sve učestaliji carski rezovi. Zanemarite te glasine. Istina je ta da liječnici provode carski rez samo ako trudovi budu zabrinjavajuće jaki i ako je dovedena u pitanje sigurnost majke ili bebe. To je ozbiljan zahvat koji nikada nije lako izvršiti.

Rijetki hitni slučajevi Iako stručnjaci daju sve od sebe da izbjegnu carski rez, postoje određene situacije u kojima je on najbolje rješenje čak i u ranoj fazi trudnoće. Ako majka ili beba budu u ozbiljnoj opasnosti, primjerice zbog jakog krvarenja ili ispale pupkovine, pri čemu bi pupkovina mogla prekinuti dovod kisika bebi, hitan carski rez bio bi jedino rješenje čak i u slučaju trudnoće koja je protekla bez problema. No ti slučajevi su vrlo rijetki, pa se ne trebate sada brinuti o tome.

Igra čekanja Većina carskih rezova događa se uglavnom zbog „nemogućnosti napredovanja". Ako se porod ne odvija kako treba, kirurški zahvat može spriječiti opasnost za majku i bebu. Istina je da ometanje razvoja poroda može negativno utjecati na bebu, no liječnički tim ima nekoliko rješenja prije nego se odluči za carski rez. Stoga nemojte paničariti ako na dan poroda nešto krene drugačijim tijekom od planiranog. Vaši ginekolozi i liječnici žele najbolje za vas i vašu bebu i sigurno neće donositi nikakve prebrze odluke. Prije bilo kojeg postupka bit ćete obaviješteni i s vama će se napraviti dogovor.

Izrazite svoje osjećaje Ako vam je jako stalo do toga da imate vaginalni porod, a ne carski rez, razgovarajte o tome s ginekologom i prije trudnoće. No vaše želje vjerojatno neće utjecati na razvoj događaja u hitnom slučaju. Ipak, važno je da vaš ginekolog zna kako se osjećate. Ako ste jasno dali do znanja što želite, to će se jasnije i proslijediti dalje. A vaše pouzdanje u njegov rad je ključna stvar: ako se carski rez uzme kao opcija, svakako ćete htjeti biti sigurni da ćete primiti najbolji savjet, informacije i podršku.

DOBRO INFORMIRANI Pročitajte što više o različitim načinima poroda. To bi trebalo uključivati razne položaje i prikaze vaginalnih poroda te postupke i opremu uključenu u potpomognute porode (sisaljka, pincete). Pokušajte pogledati film koji prikazuje carski rez tako da znate što možete očekivati u hitnom slučaju. Informirajte se o položajima za trudove i porod. Istraživanje je pokazalo da kod manje žena koje se mnogo kreću tijekom trudnoće treba provoditi carski rez. Od prvih signala trudnoće i tijekom pobrinite se da pijete mnogo tekućine i stalno nešto grickajte u ranoj fazi trudnoće kako bi vaše tijelo bilo snažno. Iznad svega, budite smireni i što opušteniji.

Pristanak na kolačiće