Igre s prstima i uspavanke za bebe

Igre s prstima i nježno dodirivanje bebe dvije su savršeno skladne akcije koje će usrećiti vašu bebu. Pročitajte o klasičnim igrama s prstima i idejama kako da se brzo zbližite sa svojim mališanom.

Kako igrati

„Malo prase je otišlo u kupovinu” (tradicionalna igra, Velika Britanija, Sjeverna Amerika)

Ovaj praščić je otišao na tržnicu. (dodirnite palac) Ovaj praščić je ostao kod kuće. (dodirnite sljedeći najveći prst, i tako dalje) Ovaj praščić jede meso. Ovaj praščić nema ništa. A ovaj praščić je povikao: „Me, me, me!” All the way home. (golicajte ga cijelog)

Ponovite ovu klasičnu igru s prstima dok mijenjate pelenu svog novorođenčeta. Dodirujte sve prstiće, počevši od najvećeg prema najmanjem. Kada dođete do riječi „kuća”, golicajte bebu posvuda i gledajte kako vrišti s oduševljenjem.

„Okolo vrta” (Tradicionalna igra, Velika Britanija)

Okolo vrta (nacrtajte krug na bebinom trbuščiću) Ide medo. Jedan korak, dva koraka... (hodajte prstima do prsa) Tamo ga golicajte! (golicajte ispod brade)

Vaše novorođenče će voljeti ovu igru jer završava iznenađujućim golicanjem. Nacrtajte zamišljeni krug na trbuščiću svoga novorođenčeta, „u krug.” Zatim s „jedan korak, dva koraka,” prošetajte prstima do prsa, a zatim ga golicajte ispod brade i ruku.

„Jack u kutiji” (Tradicionalna igra, Sjedinjene Američke Države)

Jack u kutiji (pokrijte svoje oči) sjedi tako mirno. Hoćeš li izaći? Da, hoću! (podignite svoje ruke)

Bebe vole ovu veselu igru skrivača. Pokažite bebi kako da pokrije svoje oči, a onda recite prvih par rečenica tihim glasom za stvaranje raspoloženja. Dodajte neko iščekivanje trećom rečenicom, a zatim podignite svoje ruke i izgovorite zadnju rečenicu. Vaša beba će obožavati tiho iščekivanje, a onda skočiti kao lik u kutiji!

„Veslaj, veslaj, veslaj svoj brod” (Tradicionalna igra, Velika Britanija, Sjeverna Amerika)

Veslaj, veslaj, veslaj svoj brod (ljuljajte se naprijed i natrag) Lagano niz rijeku. Veselo, veselo, veselo, veselo Život je samo san.

Vaša beba voli raditi sve moguće stvari s vama – uključujući i „vožnju na brodu.” Sjednite na pod i smjestite bebu u krilo, tako da je okrenuta prema vama. Budite sigurni da su joj vrat i glava podržani.

Držite njezine obje ruke u vašim, i ljuljajte se naprijed i natrag dok pjevate. Mijenjajte tempo za brzu ili sporu vožnju brodom. Iskoristite jednostavan ritam za ubacivanje nekih svojih riječi („Oprati, oprati, oprati tvoje lice...” „kotrljati, kotrljati, kotrljati loptu...”). Na kraju ćete se oboje smijati.

„Stari McDonald je imao farmu”

Stari McDonald je imao farmu, I-A-I-A-O! I na toj farmi je imao kravu, I-A-I-A-O! Sa muu, muu ovdje I muu, muu tamo. Sa muu, muu ovdje Svuda muu, muu. Stari McDonald je imao farmu I-A-I-A-O!

Možete nastaviti s bilo kojom životinjom koju volite, kao što su patke („kva, kva”), pas („av, av”), mačke („mijau, mijau”), ovce („bee, bee”) i konj ( „njiha, njiha”).

Ova pjesma je tako privlačna da beba zapravo osjeća kako ona pjeva te riječi. Zvukovi su zabavni, a riječi će pomoći djetetu naučiti nazive mnogih životinja. Pjevajte je na putu u zoološki vrt ili na farmu, a zatim pravite zvukove kada sretnete te životinje. Vaše dijete će biti oduševljeno što je sve tako poznato.

„Humpty Dumpty” (Tradicionalna igra, Velika Britanija)

Humpty Dumpty je sjedio na zidu. Humpty Dumpty je jako pao. (Gurnite dijete malo natrag) Svi kraljevi konji i svi kraljevi ljudi Ne mogu sastaviti Humptya.

„Kas, kas, kas” (Tradicionalna igra, Velika Britanija)

Kas, kas, kas u London. Kas, kas, kas u Dover. Pazi, ____, (ime bebe) Ili ćeš i ti pasti! (gurnite bebu sa strane)

Što bi moglo biti bolje od igre s prstima u kojoj poskakuju koljena? Stavite bebu da sjedi u krilu, tako da je okrenuta prema vama. Držite je u naručju, podignite pete i neka počne skakanje. Ova igra je najbolja za starije bebe čiji su vratni mišići dovoljno jaki da joj podržavaju glavu.

Učenje i rast

Kroz glazbu, beba uči vještine auditivne diskriminacije, sposobnosti bitne za razvoj jezika, a kasnije za čitanje. Pjevajući pjesme tijekom dana, pomažete joj da počne prepoznavati i odgovarati na zvukove, glasove te jezične obrasce.

Također pomažete razviti jaku emocionalnu i društvenu vezu sa svojim novorođenčetom. Igra s prstima, rima s akcijom i jednostavne ponavljajuće pjesme važni su za razvoj jezika i pamćenja kod bebe budući da ona uči očekivati, predviđati te dodavati riječi i značenja akcijama.

Pristanak na kolačiće