Kuhanje s djetetom jasličke dobi

Jeannette Moninger

Većina djece jasličke i vrtićke dobi voli pomagati u kuhinji. Iako dodatni par ruku može usporiti stvari i napraviti više nereda, uvođenje djeteta u kuhanje može biti lijep način da se povežete i provodite vrijeme zajedno.

Kao bonus: suradnja u pripremanju jela može čak i pomoći vašem mališanu u uspostavljanju zdravih prehrambenih navika i navesti ga da kuša nove namirnice. Evo kako što bolje iskoristiti vrijeme sa svojim pomoćnim kuharom.

Izaberite jednostavan recept

Imajte na umu dob i razvojnu razinu svog djeteta pri izboru jela, izbjegavajte komplicirane ili recepte koji zahtijevaju puno vremena. Odaberite nešto jednostavno sa samo nekoliko sastojaka, poput deserta od voća i jogurta.

Budući da mala djeca vole držati prste u ustima, izbjegavajte sve što bi ih moglo izložiti nekuhanim sastojcima koji predstavljaju rizik, kao što je tijesto za kekse sa sirovim jajima.

Idite zajedno u kupnju

Kupnja s mališanom može se pretvoriti u malo duži izlet, ali pronalaženje sastojaka potrebnih da biste jelo zajedno napravili može biti zabavno i obrazovno. Potaknite razvoj svog djeteta tako što ćete od kupnje napraviti iskustvo učenja.

Kako uzimate sastojke s polica, spomenite kakav okus one daju jelu („Ove borovnice će pomoći da naši muffini budu slatki!”), pitajte dijete želi li crvenu, žutu ili zelenu papriku u salati, ili mu dajte uvodnu lekciju u pisanje ukazujući na slova na ambalaži („Šećer počinje sa slovom š”).

Pronađite jednostavne zadatke

Kuhinjske aktivnosti pogodne za malu djecu (pod vašim budnim okom) mogu uključivati pranje voća, stavljanje šećera ili drugih sastojaka, miješanje, gnječenje i oblikovanje. Zabavna igra za starije dijete jest stavljanje borovnica na palačinke u obliku nasmiješenog lica ili prvog slova njegovog imena.

Nadzirite sve

Sigurnosne mjere i stalni nadzor u kuhinji od ključne su važnosti. Neka vaše dijete zna što može upotrebljavati i dirati, a što ne može nikako i nikada, primjerice ručke na mikseru, oštar pribor i vruće površine poput štednjaka i pećnice. Budite sigurni da ručke lonca uvijek držite okrenute izvan dosega kako biste spriječili nesreće.

Pohvalite svoje dijete za kuharske vještine dok zajedno sklanjate posuđe i pokušajte dati sve od sebe da zanemarite brašno na podu ili šalicu s prolivenim mlijekom. Važno je ojačati pouzdanje svog djeteta poticanjem na svladavanje novih vještina, pa čak i isprobavanjem novih namirnica. Bon appétit!

Pristanak na kolačiće