Kako napraviti vlastiti plastelin

Nered je dobar!

Ništa nije draže djeci jasličke dobi od prljanja ruku. Prskanje u lokvama, mrljanje u blatu i stvaranje nereda s igračkama sigurno će ih nasmijati. Prihvatite ovakav oblik zabave tako da uključite dijete u kuhanje, vrtlarstvo i bojenje rukama. A zašto ne biste napravili vlastiti plastelin?

Zaprljajte ruke

Djeca vole nova iskustva, a većini nema bolje zabave od dobrog prljanja vodom, blatom ili bilo čime drugim u što mogu staviti ruke! Iskoristite ovu bezbrižnu fazu punu znatiželje poticanjem igre s prljanjem kojom će dijete naučiti o različitim svojstvima, sastavima i mirisima sigurnih, svakodnevnih stvari. Zašto ne biste izdvojili nekoliko minuta kako biste izradili vlastiti plastelin? Slijedite ovaj jednostavan recept i dopustite da vam dijete pomogne pri dodavanju brašna i ulijevanju vode:

  • 150 g običnog bijelog brašna 

  • 300 ml tople vode s nekoliko kapi boje za hranu 

  • 75 g soli 

  • 1 žlica biljnog ulja 

  • 2 žlica tartara 

Sastojke stavite u veliku tavu za umake. Stavite na srednje grijanje i stalno miješajte dok se mješavina ne zgusne i pretvori u tijesto. Izvadite tijesto, ostavite ga da se malo ohladi i izmijesite ga dok se svi sastojci ne raspodjele ravnomjerno. Na kraju vam ostaje glatka kugla tijesta. Dodajte vode ako je tijesto prekruto ili brašna ako se previše lijepi. Ako je hladno, pohranite plastelin u hermetičku posudu ili u vrećicu sa zatvaračem na hladnom i suhom mjestu.

Nemojte zaboraviti da bi u toj dobi, vaše dijete možda poželjelo staviti dijelove plastelina u usta. Nikada ga ne ostavljajte samog s plastelinom. Naučite ga da to nije za jelo i potaknite ga da stavlja prste u plastelin, da ga oblikuje, tapka, kida i ukrasi ovu zanimljivu novu igračku.

Pristanak na kolačiće