Važnost različitih vrsta igre

Lawrence Kutner

Nije svaka igra ista! Bilo kakva da je razlika u stilu i učinku, ako bolje pogledate neke od različitih vrsta igara vašeg djeteta, vidjet ćete kako se ono odnosi prema svijetu.

Simbolička igra

Za bebu ili dijete, blok je blok. Ako je starije od godinu dana, možda će ih slagati ili rušiti. Ali, kada bude imalo oko dvije godine, počet će upotrebljavati blokove za puno više stvari. U njegovim očima, oni će biti kuća, auto ili što god poželi.

Igračke postaju simboli za druge predmete. Možda će vaše dijete pokušati hraniti lutku kao da je druga beba. Ako pažljivo pogledate, možda primijetite da ono drži svoju lutku ili medvjedića na isti način kao vi njega.

Ova vrsta simboličke reprezentacije pokazuje kako njegov misaoni proces postaje složen. To ga također priprema za zastrašujuće situacije. Primjerice, mudar pedijatar koji želi provjeriti ima li vaše dijete upalu uha, može početi pregledom lutke koju je ponijelo sa sobom. To djetetu jasličke dobi omogućava vidjeti što će se njemu događati i smanjiti napetost.

Paralelna igra

Djeca jasličke dobi trebaju partnere za igru, ali ona se sasvim drugačije igraju od starije djece. Stavite dvoje djece od 18 mjeseci jedno pored drugog u istu sobu sa sličnim igračkama i primijetit ćete da ne poklanjaju mnogo pozornosti jedno drugom.

Ali, ako pogledate izbliza, vidjet ćete da ako jedno uzme kamion, vjerojatno će i drugo to učiniti. Ako jedno dijete pogleda taj kamion i kaže „Ne” (omiljena riječ djeteta jasličke dobi), drugo će ga vjerojatno imitirati i uzviknuti „Ne!”.

Pristanak na kolačiće