4 savjeta za prve riječi vaše bebe

Kara Giannecchini

Malo koja je prekretnica tako uzbudljiva kao djetetove prve riječi. S jedne strane to zvuči jednostavno tako slatko, a s druge, sama činjenica da vaše dijete može razgovarati s vama i da možete bolje razumjeti njegove želje i potrebe, veliki je uspjeh za vas oboje.

Iako svako dijete nauči govoriti svojim tempom, beba bi mogla izbrbljati svoje prvo „mama” ili „tata” s oko 6-8 mjeseci starosti, a do 1. godine možda dodati još nekoliko riječi na svom popisu!

Dok vaše dijete vjerojatno neće biti u mogućnosti voditi pravi razgovor do svoje druge godine, nije prerano početi poticati razvoj jezika. Ovi savjeti će vam pomoći da potaknete svoju bebu na pričanje.

1. Budite pričljivi

Može se činiti kao površna konstatacija, ali u prvoj godini života djecu privlače glasovi i lica roditelja. Tako da jednostavan razgovor dijete uči novom rječniku i potiče ga na prve riječi.

Razgovarajte naglas s bebom o svojim svakodnevnim poslovima, čak i kada vam se ono što imate za reći čini blesavo (primjerice, „Mama je u potrazi za plavim čarapama baš sada!”). Stalno pričajte kada ste u novom okruženju kako biste dijete upoznali s novim riječima (primjerice, „Pogledaj ovo lijepo cvijeće u parku!”).

2. Uzvratite riječima

Cilj je odgovoriti na sve što vaše dijete gleda. Pratite interese svog djeteta i neka ono bude vaš vodič prilikom odlučivanja o čemu ćete govoriti. Na primjer, ako vaše dijete bulji u psa i brblja, neka to postane tema razgovora i ponavljajte riječ „pas” više puta dok pokazujete na njega.

3. Usredotočite se na rutinu i ponavljanje

Dnevne aktivnosti kao što su kupanje, jelo i mijenjanje pelena idealne su prilike da vodite iste razgovore sa svojim djetetom svaki dan. Tijekom tog vremena, ono će početi kupiti ključne riječi i fraze i povezivati ih s aktivnošću.

4. Model govora za bebu

Kako biste djetetu pomogli graditi jezične sposobnosti, govorite sporim, kratkim rečenicama o svemu što zanima vaše dijete i sačekajte da ono pokuša ponoviti riječ, ako je spremno. Pomognite mu da prepoznaje predmete i riječi kroz igru („Evo tvoje lopte. Idemo je sakriti”).

Vaša beba baratat će riječima prije nego što se okrenete! Samo ne zaboravite da neka djeca počnu govoriti rano, dok druga puste da prođe neko vrijeme za prve riječi.

Pristanak na kolačiće