Kako mogu zaustaviti nastupe gnjeva kod svoga djeteta?

Moja 20-mjesečna beba budi se nakon dnevnog sna poput mrzovoljnog medvjeda koji se budi iz zimskog sna. Većinu dana prije večere ima pravi nastup gnjeva. Što mi je činiti?

Možda ste pronašli odgovor u riječi „večera”. Ako se dijete budi satima nakon što nije ništa jelo, razina šećera u njegovoj krvi može biti smanjena, što bi svakoga učinilo mrzovoljnim. Također, nekim ljudima (djeci i odraslima) samo treba više vremena od drugih da se u potpunosti probude nakon sna, a to može izazvati da se osjećaju dezorijentirano i mrzovoljno.

Kako biste vašem djetetu pomogli da se budi sretno, pokušajte mu dati neku grickalicu prije spavanja. Složeni ugljikohidrati (poput zobenih kolača ili kruha) ili obični šećer (poput voćnog soka) dobri su za očuvanje razine šećera u krvi stabilnom. Također, pobrinite se da mu date malo mirnog vremena da se nakon sna probudi ispravno, a ne da požurite s aktivnostima čim otvori oči.

Ako ipak nastavi s nastupima gnjeva, pokušajte sljedeće: • Pokušajte mu odvući pažnju. Predložite mu omiljenu knjigu, igračku, video ili igricu. Ili pokušajte promjenu ambijenta i odvedite ga van ili u drugu sobu na neko vrijeme. • Ignorirajte gnjev (ali ne i dijete). Pokušajte ne pridavati previše pozornosti na plač, vrištanje, udaranje i guranje. Ako to nije moguće ili ne pomaže, ostanite u blizini i mirno pazite na njega dok se ne smiri. • Dajte djetetu malo prostora. Ponekad je korisno skloniti dijete na drugo mjesto i dati mu malo vremena da se samo smiri. • Ostanite mirni. Dva izljeva gnjeva (njegov i vaš!) samo će pogoršati situaciju. Ako pobjesnite, nekoliko puta duboko udahnite i napustite prostoriju na minutu ili dvije, ako je potrebno. I zapamtite, izljevi bijesa neće trajati zauvijek.

Pristanak na kolačiće