Kako dječju igru napraviti još boljom

Caitlin Boyle

Jedna od najboljih stvari roditeljstva jest da se opet možete igrati kao dijete. Igranje sa svojim djetetom jako je zabavno, ali postoji i dobar razlog za tu aktivnost.

Vrijeme igre olakšava razvoj važnih fizičkih i kognitivnih sposobnosti, a također može pomoći djetetu da bolje razumije svijet oko sebe.

Tri su načina da se udahne novi život u igranje djeteta.

1. Zagolicajte njegovu maštu

Potaknite dijete da upotrebljava svoju maštu za stvaranje divljih, predivnih svjetova koji još ne postoje u njegovoj igraonici. Izgradnja dvoraca od jastuka i deka, pjevanje na mikrofonima od žlice i pravljenje čajanke za plišane igračke klasični su primjeri maštovite igre.

Ovu vrstu igre također možete potaknuti postavljajući svojem mališanu otvorena pitanja. Dakle, mogli biste reći nešto poput: „Što će se dogoditi ako je naš kauč brod?” ili „Hoćeš li napraviti lutkarsku predstavu sa svojim lutkama?” Možda ćete biti iznenađeni kada vaš mališan dođe sa svojim idejama.

2. Smanjiti nered

Davanje hrpe igračaka djetetu da se igra s njima nije uvijek najbolja ideja. Ako je prostor za igranje previše malen, ono se može osjećati skučenim i gubiti pažnju.

Držite neke od igračaka u ormaru i promijenite „stare” za „nove” svakih par tjedana. Bit ćete iznenađeni koliko voli svoj plastični klavir s kojim se nije igrao nekoliko dana.

3. Dajte mu prostora

Stimuliranje nezavisne igre dok dijete držite na oku ima neobično veliku vrijednost. Samostalno igranje omogućuje djetetu da se osjeća samodovoljno i može pomoći poticanju njegove kreativnosti.

A kada se igrate zajedno, dajte djetetu priliku da ono vodi igru. Često mame osjećaju potrebu da pričaju cijelo vrijeme dok se igraju, ali dajte i djetetu priliku da govori. Mogli biste se iznenaditi onim što vam vaše dijete kaže kada mu za to pružite priliku.

Pristanak na kolačiće