Making-playtime-even-better

Kako dječju igru napraviti još boljom

Caitlin Boyle

Knjige, lutke i kockice – oh, bože! Vrijeme igre vjerojatno je najbolji dio dana vašeg mališana (a i vašeg, također). Evo tri načina da to posebno vrijeme bude još zabavnije i interaktivnije.

Jedna od najboljih stvari roditeljstva jest da se opet morate igrati kao dijete. Igranje sa svojim djetetom jako je zabavno, ali postoji i dobar razlog za tu zabavnu aktivnost. Vrijeme igre olakšava razvoj važnih fizičkih i kognitivnih sposobnosti. Također, može pomoći djetetu da bolje razumije svijet oko sebe.

Tri su načina da se udahne novi život u igranje djeteta:

Zagolicajte njegovu maštu.
Potaknite dijete da upotrebljava svoju maštu za stvaranje divljih, predivnih svjetova koji još ne postoje u njegovoj igraonici. Izgradnja dvoraca od jastuka i deka, pjevanje na mikrofonima od žlice i pravljenje čajanke za plišane igračke klasični su primjeri maštovite igre.

Ovu vrstu igre također možete potaknuti postavljajući svojem mališanu otvorena pitanja. Dakle, mogli biste reći nešto poput: „Što će se dogoditi ako je naš kauč brod?” ili „Hoćeš li napraviti lutkarsku predstavu sa svojim lutkama?” Možda ćete biti iznenađeni kada vaš mališan dođe sa svojim idejama.

Smanjite nered
Davanje djetetu hrpe igračaka da se igra s njima nije uvijek najbolja ideja. Ako je prostor za igranje djeteta previše tijesan, ono se može osjećati pretrpanim i gubiti pažnju.
Držite neke od igračaka u ormaru i promijenite „stare” za „nove” svakih nekoliko tjedana. Bit ćete iznenađeni koliko voli svoj plastični klavir s kojim se nije igrao nekoliko dana.

Dajte mu prostora
Ima puno toga za reći o poticanju nezavisne igre dok sve držite na oku. Samostalno igranje omogućuje djetetu da se osjeća samostalnije i može pomoći poticanju njegove kreativnosti.

Kada se stvarno igrate zajedno, dajte djetetu priliku da ono vodi igru. Često mame osjećaju potrebu da pričaju cijelo vrijeme dok se igraju; također dajte djetetu priliku da govori. Mogli biste se iznenaditi onim što vam vaše dijete kaže kada mu za to pružite priliku.

Vjerojatno će vam se svidjeti i: