Kako odučiti dijete od predmeta za koje su jako vezani

Moje treće dijete imalo je zamjetnu osobinu jer nije bilo vezano za jednu, dvije nego čak za tri dekice.

Ti su predmeti su imali odgovarajuća, iako ne previše kreativna imena – plava dekica, žuta dekica i zelena dekica. I volio ih je sve tri.

Kamo god bi krenuo, te dekice su morale ići s njim. Na početku je to bilo slatko. Napokon, on je bio jedina beba u obitelji i svi su ga obožavali. Ali kada je prerastao u dijete jasličke dobi, narasla je i njegova ovisnost o dekicama. Pitala sam se hoće li odvikavanje od predmeta koje je prerastao biti tri puta teže kad dođe vrijeme napuštanja ove faze u razvoju bebe.

Istinska povezanost

Kako je vrijeme prolazilo, počela sam brinuti hoće li dekice ponijeti i na prvi sastanak s djevojkom. Naravno, znala sam da neće, ali kada ste roditelj u mukama odvikavanja svog djeteta od omiljenog predmeta, počinjete se ozbiljno pitati.

Deke su nas pratile na igralište i u supermarket, čak i na nogometne utakmice njegove sestre. Kako je vrijeme prolazilo, postale su prljave, oštećene i iznošene.

Naša pedijatrica nas je uvjeravala kako naš sin nije jedino dijete na planetu koje je pretjerano vezano za sigurnosni predmet. Zapravo, to je normalna faza razvoja bebe koja pomaže djetetu pružiti osjećaj sigurnosti i nema razloga da ga silom izbacujete iz njegove zone udobnosti. Rekla je da se te stvari obično srede same od sebe.

Bila je u pravu.

Pritisak društva

Vrtić i pritisak vršnjaka odigrali su najveću ulogu u odvikavanju našeg sina od dekica. Ni jednom djetetu ne treba dugo da shvati kako druga djeca ne idu u vrtić s tri dekice!

Pored toga, njegov otac i ja trudili smo se ne pridavati važnost dekicama. Da, bile su dosadne, ali smo ih pokušavali ignorirati. Logika nam je govorila da, ako ti dječji predmeti djeluju kao oblik sigurnosti, onda govoriti mu da ih ne upotrebljava može samo stvoriti više tjeskobe te zauzvrat povećati ovisnost. Umjesto toga, prepustili smo posao društvenom pritisku vrtića.

U vrijeme kada su tri dekice i naš sin bili nerazdvojni, pomagali su nam ovi savjeti:

Nemojte inzistirati da dijete odustane od svog sigurnosnog predmeta previše rano. To samo povećava tjeskobu.

Postavite granice na blag način, kada je potrebno. Na primjer, umjesto da vuče dekice preko prljavog igrališta, potaknuli smo svog sina da ih ostavi na sigurnom mjestu dok se igra.

Neka dijete stalno bude nečim zauzeto. Pronađite druge načine kako okupirati ruke djeteta, kao što je gradnja blokovima, crtanje ili rješavanje zagonetki.

Potaknite ga s ljubavlju. Puno ga grlite dok uči kako prevladati ovisnost. Za razliku od kazne zbog nečega što ne radi, nagrada za nešto što učini čini čuda.

Kao i mnogi roditelji, bili smo zabrinuti da će deke zauvijek biti s našim sinom. Sada znamo da su plava, žuta i zelena dekica bile samo još jedan korak u neprekidnoj potrazi za neovisnošću.

Pristanak na kolačiće