how to help your child develop language skills

Kako pomoći svome djetetu da razvija jezične sposobnosti

Suzanne Dixon

Nestrpljivi ste pomoći svom djetetu da razvija jezične sposobnosti? Pokušajte sa sljedećim:

Razgovarajte s njim Što se više priča u okruženju, više će naučiti. Pričajte o svemu što radite zajedno i potaknite ga da učini isto.
Govorite ispravno, nemojte „tepati”. Najbolji način da nauči pravilan govor jest da redovno čuje dobre primjere.
Često postavljajte pitanja. Ono će htjeti odgovoriti, što će ga tjerati da izvlači riječi. Osim toga, naučit će što je konverzacija. To će, pak, dovesti do „zašto” i „gdje” pitanja („kako” i „kada” dolaze kasnije).
Dajte imena stvarima u djetetovom svijetu.I pomozite mu da ih nauči jasnim i otvorenim ponavljanjem riječi.
Djela govore glasnije! Naglasite glagole – akcijske riječi – jer njih je često teže naučiti nego imena i druge imenice.
Upotrebljavajte naglasak mudro. Upotrijebite svoj glas kako biste istaknuli određene riječi i izazvali pozornost svog djeteta na njihovo značenje. Ono će znati iz vašeg tona, usporavanja i pauza koje pravite da to radite za njega i naćulit će svoje uši.
Upotrebljavajte geste kako biste mu pomogli shvatiti o čemu pričate. Budite glumac – vaša „predstava” će pomoći, a ne omesti, sposobnost vašeg djeteta da uči o riječima.
Budite malo strogi. Potičite svoje dijete i nježno zahtijevajte da upotrebljava riječi kako bi dobilo ono što želi. Ako mislite da je u stanju izraziti se jasnije, pogriješite namjerno – na primjer, dajte mu vode u crvenoj čaši i kada znate da hoće plavu. Dajte mu priliku da vam kaže što ste pogriješili.
Odgovorite na ono što govori, a ne ono što misli. Ponovite njegove riječi s pravilnim izgovorom i oblikom, ali ne dajte da se ono samo ispravlja. Učinit će to samo, ako ima dobar model za naučiti.
Čitajte djetetu. Slušanje priča poboljšava jezične sposobnosti vašeg djeteta. Nemojte se iznenaditi ako s vama „čita” budući da poznate priče uči napamet.
Pitajte svoje dijete da prepričava događaje iz svog života. Pomozite mu ispuniti praznine i napraviti prijelaze. Velika je stvar ako povezuje ideje. Razgovori o prošlim i budućim događajima bit će sljedeći korak.

Isto tako pokušajte uplesti jezik u svakodnevne okolnosti. Na primjer, umjesto da pitate „Želiš li sada ići u krevet?” (Nijedno neće reći da, no svejedno!), pokušajte nešto poput „Vrijeme je za spavanje. Hoćeš li crvenu ili plavu pidžamu?”

Vjerojatno će vam se svidjeti i: