Bebin put do jasličke dobi

Cheryl Lock

Vaša beba pravi svoje prve korake – to je veličanstvena prigoda. Kad se puzanje pretvara u hodanje, vaše dijete je na putu da postane dijete jasličke dobi.

Iako će djeca sposobnost hodanja razvijati vlastitim tempom, većina beba će naučiti puzati ili puzati na trbuhu s oko 8 mjeseci i napredovati do hodanja između 9. i 17. mjeseca.

Imajte na umu da neke bebe u potpunosti preskaču razdoblje puzanja. U tim slučajevima, beba će vjerojatno puzati na guzi ili trbuhu, pomoću ruku i nogu kako bi išla prema naprijed.

Puzanje na trbuhu je sasvim normalno – tako se jačaju mišići koji će se uskoro upotrebljavati za hodanje. Sposobnost da se samo digne u stojeći položaj vrlo će brzo uslijediti nakon faze puzanja. Kako vaše dijete razvija ovu sposobnost, važno je da mu pokažete kako saviti koljena, tako da nakon stajanja može sjesti (i obrnuto).

Nakon što svlada stajanje, sljedeći potez je pravljenje koraka. Kada se dijete počne osjećati stabilnije na nogama, može početi tu i tamo praviti nekoliko koraka. Pomozite mu držeći ga za ruku ili neka se pridržava za namještaj kako bi stabiliziralo svoje korake.

Kad se osjeća ugodno praveći ove doslovno male korake, imat će više samopouzdanja, a prije nego što se okrenete, vaša puzajuća beba počet će hodati!

Pristanak na kolačiće