Kupovanje pravih cipela za vašeg novog hodača

Melissa A. Kay

Vaše djetešce hoda i trebate biti sigurni da su mu stopala zaštićena. Teško je odoljeti preslatkim cipelicama ali njihov oblik i funkcionalnost su najvažniji.

Sad kad je dijete u dobi kad hoda, trebat će mu nešto čvršće za hodanje, osobito kad je vani. Dosta majki smatra da je u redu da njihovo dijete prve korake napravi bez cipela ali kad mališani stvarno krenu, cipele su važne zbog sigurnosti, podrške i zaštite.

„Hodanje bosih nogu omogućava djeci da upotrebljavaju prste kako bi se uhvatili za pod dok stječu stabilnost na petama”, navodi Američka pedijatrijska akademija. „Time se poboljšava razvoj mišića. Iako vaši mališani mogu bosonogi vježbati hodanje u kući, važno je da nose cipele izvan kuće zbog higijenskih i sigurnosnih razloga." Stručnjaci se slažu da su cipele važne nakon tih početnih koraka.

Kupnja pravih cipela ne mora biti stresna, obavite je kao šetnju kroz park! Odgovaranje na ova četiri pitanja sigurno će vas dovesti na pravi put pouzdanog hodanja uz vašeg mališana.

• Koje materijale bih trebao tražiti? • Kako trebaju pristajati? • Uzice, tenisice, otvorenih prstiju? • Koliko često ih treba mijenjati?

„Cipele za mališane s potplatima koji su premekani često uzrokuju klizanje i padove”, kaže Joanne Cox, pomoćnica šefa opće pedijatrije pri Dječjoj bolnici u Bostonu. Kožni ili gumeni potplat omogućit će ispravnu mjeru trenja."

Doista, nema velike razlike u onome što vašu cipelu čini ugodnom i onoga što čini cipelu vašeg mališana dobrom za hodanje. Neka vaš mališan malo hoda po trgovini u cipelama (ovo je jako važno) i pazite na znakove neudobnosti. Pitajte dijete da vam iskreno kaže: moglo bi mu se sviđati kako cipele izgledaju i oklijeva vam reći da ih žuljaju.

S obzirom na to da će vaš mališan provesti jako puno vremena na nogama, pobrinite se da su mu dovoljno udobne kako bi se njegova stopala mogla nesmetano pomicati ali i da dovoljno pristaju kako ne bi padale.

Uzimajući u obzir navedeno, najbolje su cipele koje se navuku, zatvorenih prstiju i koje udovoljavaju gore navedenim kriterijima. Vaš se mališan neće zapetljati na uzice i stopala će mu biti zaštićena.

Što se tiče veličine, s obzirom da vaš mališan raste, vjerojatno će mu svakih dva do četiri mjeseca trebati nove cipele – prema tome, njegove cipele i nisu baš neko „ulaganje”!

Ne zaboravite, svaka marka, stil i cipela različiti su pa se pobrinite da ih prije svake zamjene ili kupnje vaš mališan svakako proba i prošeta po trgovini u njima. Mame malih novih hodača imaju ispred sebe nezaboravan put!

Pristanak na kolačiće