Osjetljivost kod djece - sve o uobičajenim oblicima osjetljivosti - dječja neovisnost

Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

Možete pomoći svom djetetu da prevlada probleme osjetljivosti tako što ćete razumjeti što se krije iza toga. Više o osjetljivosti i kako možete pomoći u nastavku!

Osjetljivosti mogu biti široko rasprostranjene i osobne za svako dijete, ali uobičajene osjetljivosti vidjet će svi, u svim fazama samostalnosti djeteta. Ove uobičajene osjetljivosti javljaju se u dobi od druge do sedme godine i povezane su s njihovim kognitivnim, socijalnim, fizičkim i prirodnim razvojem.

Stvaranje višestruke naklonosti Prilikom prvih izlazaka iz doma vaš mališan treba naučiti stvarati naklonost prema drugim ljudima osim mame i tate. Vaše dijete će se suočiti s još jednim aspektom dječje neovisnosti. To može biti teško vrijeme – ne samo za vaše dijete, nego i za vas!

Prilikom formiranja novih naklonosti djeca često mogu reagirati uobičajenom osjetljivosti na navike u vezi sa zahodom – može im biti neugodno ići u zahod u nazočnosti druge osobe osim mame ili tate. Dajući im isti proizvod koji upotrebljavate kod kuće pomoći ćete osjećaju prisnosti i stvarat ćete vezu između njegovog novog staratelja i doma.

Najvažniji savjeti kako pomoći svom mališanu da stvara višestruke naklonosti: Važno je da vi izgradite odnos s novim njegovateljem svog djeteta. To će vam uliti povjerenje da mu povjerite svoje dijete i pomoći vam da prenesete povjerenje na svoga mališana. Pokušajte osigurati da, kada vaše dijete odlazi od vas do osobe prema kojoj treba stvoriti naklonost, vaše lice djeluje pozitivno i ohrabrujuće. Povećajte neovisnost djeteta. Djeca se lako uznemire kada dođe do nekih promjena. Pokušajte uspostaviti redovite rutine za svoje dijete s istim ljudima, pomoću istih proizvoda. Nova četkica za zube ili novi šampon kupljeni bez njihova „dopuštenja” mogu dovesti do smetnje u njihovu razvoju.

Samosvjesni kritički osjećaji U dobi od tri do četiri godine, vaše će dijete početi razvijati koncept o tome kako želi da ga se doživljava i kako želi djelovati te će slijediti prirodni razvoj i razviti osobine kao što su sumnja u samoga sebe i sram.

Ako vaše dijete želi obrisati guzu kada je na zahodu, trebate odvojiti malo vremena za njega da pokuša to sam učiniti, pokazujući mu na početku kako to učiniti, a zatim gledati i poticati njegove napore. Dajući mu proizvod napravljen za djecu i posebno dizajniran za njegove male ruke, pomoći će vam osnažiti ga da to sam učini i da se osjeća ponosnim na svoje postignuće.

Praktični savjeti za pomoć da vaše dijete prevlada sumnje u sebe i sram: Pronađite dobru ravnotežu između pružanja dovoljno pomoći i prepuštanja svom djetetu da samo radi stvari. Nemojte se pridružiti prebrzo! Ponudite svoju podršku i prihvatite da će možda biti prepreka – važno je da nastavi s pokušajima. Ako vaše dijete ne uspije u zadatku koji pokušava ostvariti, uvjerite ga da to nije problem – vježbanje dovodi do savršenstva i sljedeći put će ga ostvariti! Kada vaše dijete izražava interes za nekom aktivnosti, dajte mu da ispuni jednostavan zadatak i odvojite dovoljno vremena da ga ostvari. Kao što slijedi tijek prirodnog razvoja, neka se i zadaci koje on sam može ostvariti također razvijaju. Čestitajte mu čak i za najmanji uspjeh. Kada vaše dijete jednom uspije u svom zadatku, pokušajte napraviti pobjedničku pjesmu koju možete izvoditi zajedno svaki put kada nešto učini dobro. Čak može pomoći stvoriti pjesmu kako bi se omogućilo djetetu da zapamti svoje zadatke i potrebne korake za njihovo ostvarenje.

Samopoimanje i samosvjesne emocije U dobi od dvije do tri godine vaš mališan počinje shvaćati da je cjelovita ličnost sa svojim identitetom; počet će razvijati osobine sramežljivosti i stidljivosti. Odlazak na zahod najbolji je primjer – obitelj može doživjeti da ih mališan gura kroz vrata, inzistirajući da hoće biti sam jer je previše sramežljiv da to radi pred njima, iako ne može sam! Kad vaše dijete pokazuje te osobine, možete biti u iskušenju da kažete „nemoj se sramiti” ili „ne brini se o tome što drugi ljudi misle”, ali pokušajte ga ostaviti da to sam shvati.

Ako vaše dijete ima nekog imaginarnog prijatelja, zašto ga ne pozvati na zahod s djetetom – svi zajedno možete ići u avanturu u zahod i „otkriti” neki zabavan proizvod za upotrebu? Pretvaranje onoga što je neugodno za dijete u zabavnu igru pomoći će mu da prevlada svoju stidljivost, upotreba nevidljivog prijatelja kao podrške onome što govorite, pomoći će u jačanju vašeg položaja.

Najvažniji savjeti kako pomoći svom mališanu u svladavanju sramežljivosti Izložite svoje dijete situaciji u kojoj ono samo može pokazati razvoj emocija i osjećaja, ali mu dopustite da se vrati vama u „sigurno utočište” ako iznenada postane samosvjestan i sramežljiv. Ne tjerajte dijete protiv njegove volje. Ako vaše dijete odbija nešto što ste mu predložili, ne počinjite raspravu ili odbacivanje. Pokušajte učiniti nešto iznenađujuće i zanimljivo kako bi se smanjio sukob. Ako dijete stvara nevidljivog prijatelja, potičite njegovu maštu. Postavljajte pitanja o njegovom prijatelju – koja je to životinja i koje je boje? Nakon što je vašem djetetu drago što ste prihvatili njegovog nevidljivog prijatelja, pokušajte se aktivno uključiti pomažući mu dati ime i igrati se s nevidljivim prijateljem.

Pristanak na kolačiće